Za 5 mjeseci 265 miliona eura stranih direktnih investicija

CBCG

Za 5 mjeseci 265 miliona eura stranih direktnih investicija

Ukupan priliv stranih direktnih investicija u Crnoj Gori u prvih pet mjeseci ove godine iznosio je 265 miliona eura, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 205,1 milion eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).

Neto priliv stranih direktnih investicija, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva, na kraju maja iznosio je 59,9 miliona eura i bio je 66,2 odsto manji nego u istom periodu prošle godine. 

“Ovakvo kretanje rezultat je značajno većeg odliva po osnovu otplate interkompanijskog duga u poređenju sa istim periodom prošle godine, kao i povlačenja vlasničkih ulaganja odnosno prodaje akcija Elektroprivrede (EPCG) u vlasništvu A2A”, saopšteno je iz CBCG. 

Iz zemlje se po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo odlilo 22,3 miliona eura, dok su povlačenja sredstava nerezidenata investiranih u Crnu Goru iznosila 182,8 miliona eura. 

Priliv stranih direktnih investicija u formi vlasničkih ulaganja iznosio je 115,7 miliona eura, što čini 43,6 odsto ukupnog priliva. Od toga je u nekretnine uloženo 63,8 miliona eura, a u preduzeća i banke 51,8 miliona eura. 

Priliv stranih direktnih investicija u formi interkompanijskog duga iznosio je 145,4 miliona eura ili 54,9 odsto ukupnog priliva.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.