Prvo plovilo na vodonik danas će uploviti u kotorsku luku
Foto: Radio Jadran

Stari brod koji je bio dio regata

Prvo plovilo na vodonik danas će uploviti u kotorsku luku

Brod "Energy Observer", prvo plovilo na vodonik, uploviće u kotorsku Luku danas, potvrdili su Radiju Jadran iz Luke Kotor AD, mada su iz Fondacije Petrović Njegoš saopštili da se njegovo uplovljavanje očekuje sjutra.

Iz Fondacije su kazali da se projekat realizuje uz podršku Evropske unije (EU), Međunrodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA) i pod direktnim je pokroviteljstvom predsjednika Francuske, Emanuela Makrona.

Riječ je o starom brodu koji je bio dio regata, a sada je uz pomoć francuske Vlade i međunarodnih organizacija, prenamijenjen u plovilo energetske autonomije, bez emisije gasova sa efektom staklene baste i finih cestica.

“'Energy Observer' plovi zahvaljujući miksu obnovljivih energija i sistemu proizvodnje dekarbonizovanog vodonika iz morske vode, a krstari svijetom kako bi se promovisala ekoloska rješenja budućnosti" navodi se u saopštenju.

"Energy Observer" je rekonstruisana katamaran-jedrilica „Formula TAG“ iz 1983. godine, nekada korišćena za regate. Dužine je 30,5 metara i 12,8 širine.

Fondacija Petrović Njegoš organizuje dobrodošlicu ovom brodu i njegovoj posadi kako bi se crnogorska javnost upoznala sa mogućnostima obnovljivih izvora energije.

Po riječima kapetana "Energy Observera", Viktorijena Erusarda vizija budućnosti sastoji se u izvlačenju energije iz prirode, bez oštećenja i bez gubitka, prenosi Radio Jadran.

"Na moru, na brodu 'Energy Observer', potrebno nam je toliko sunca koliko i vjetra, baterija ili vodonika. Situacija je slična na kopnu. Energije i sistemi skladištenja se međusobno dopunjuju, a mi moramo naučiti kako ih ujediniti: ne postoji jedinstveno rješenje za klimatske promjene, već puno mogućnosti"  objašnjava on na oficijelnoj internet stranici.

Brod je prošle godine isplovio iz Francuske na 6 godina dugu misiju nazvanu “Odiseja”. Tokom 2018. godine plovi Sredozemnim morem, zbog čega danas uplovljava i u jedan od najljepših zaliva na svijetu – Boku kotorsku.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.