Radulović: Milijardu od turizma, dosanjan san o dužoj sezoni
Žarko Radulović

Ova sezona biće jedna od najboljih u posljednjih 30 godina

Radulović: Milijardu od turizma, dosanjan san o dužoj sezoni

Turistička sezona koja je u toku, biće jedna od najboljih u posljednjih 30 godina, kaže predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja i suvlasnik hotela Splendid, Žarko Radulović. Prema najavama, trajaće do duboko u novembar, a turistički poslenici su je, kaže Radulović, dočekali spremno.

"Nikad bolje, ovo ove godine to je san koji smo mi doživjeli u javi, taj san živimo ga danas bukvalno i to je bukvalno navalica, ali nije to samo hotel, nego i privatni smještaj. Znači, više nema 45 dana sezone nego sezona od šest mjeseci. To je karakteristika ove godine", istakao je Žarko Radulović, predsjednik CTU u intervjuu za Pink M.

Turisti u našu zemlju stižu iz cijeloga svijeta, ističe Radulović, a na veliku zainteresovanost za naše primorje uticalo je i to što je Crna Gora već godinu punopravna članica NATO-a.

“I to nam je garancija da više ne zavisimo ni od koga, da je interes prema Crnoj Gori očigledan sa svih meridijana. Crna Gora je ulaskom u NATO verifikovala kod većine svijeta da je jedna uređena država i bezbjedna, i sad su turoperatori i turisti i budući investitori CG prepoznali kao interesantnu zemlju, benefite ćemo mi da beremo u narednom periodu, to neće vječno da traje ali to treba da iskoristimo jedno tri četiri sledeće godine i kad je u pitanju turizam i kad su u pitanju investicije.”

Radulović kaže da je ponuda svake godine sve bolja, te da su cijene ostale na prošlogodišnjem nivou. 

“Prednosti u odnosu na prošlu godinu to je da nijesmo dizali cijene i da smo cjenovno veoma konkurentni u odnosu na region, pa i šire. Mi, kad je servis u pitanju, svake godine smo sve bolji pojedinačno gledano, od restorana , malih hotela, srednjih hotela , velikih hotela, svake godine smo sve bolji znači servis raste, vrijeme je relativno dobro ove godine, nije prevruće, a opet je prijatno.”

Dobroj posjećenosti ove godine doprinijela je i bolja povezanost sa evropskim destinacijama, kao i oglašavanje privatanog smještaja na internetu. 

“Imate nove alate, tehnologija prodaje je mnogo različita, ja sam siguran još godinu ili dvije dileri pored puta će postati bespredmetni, oni neće postojati više jer neće nikoga naći na taj način. Ima ih još u Budvi, zato što Budva kaska za drugim primorskim opštinama  pa imate još dilere soba. U Kotor, u Tivat, U Herceg Novi nema dilera.”

Ono što međutim može negativno da utiče na sezonu kao i na ostvarene prihode jeste nedostatak radne snage, potcrtava Radulović. 

“Imamo velike probleme ove godine sa zakonom o strancima koji je bukvalno nas doveo, ja ne znam kako ćemo špic sezone pregurati, nemamo radnika , ne pričam o mojoj kompaniji, nego generalno fali jedno 20 do 30 posto svima radnika, bio mali srednji ili veliki, ne možemo da ih nađemo.” 

Sezonci koji su proteklih godina radili kod nas otišli su u Hrvatsku, gdje se dozvola za rad dobija za jedan dan. 

“Taj zakon treba pod hitno ukinuti, Hrvati su slično imali, oni su lex specijalis i ukinuli i nema ga u 24 sata jer su prošle godine prošli ono što mi prolazimo sada i imali velike štete. Smatraju da su prošle godine izgubili do milijardu prihoda zbog toga što nisu imali dovoljno radne snage. Ne znam da izračunam koliko ćemo mi izgubiti, a izgubićemo”, kazao je on.

A osim nedostaka radne snage, našu turističu privredu, kaže Radulović, muče i stare boljke a to su buka, neadekvatno odlaganje smeća, kao i visoke cijene taxi usluga, što se, kako ocjenjuje, mora sistemski riješavati. 

“U CG treba jedno 640 hiljada čistača javnih površina, znači na svakog građanina po jedan čistač i opet ne bi bila čista jer mi prljamo 24 sata, on ne može da radi 24 sata. Mi moramo da edukujemo narod, građane CG da ne možemo da prljamo naše okruženje i da radimo to što radimo sad. Kad je buka u pitanju zbog sitnih interesa pojedinaca lokalne samouprave propuštaju to već godinama i nekih 10 do 15 posto gostiju koji borave u CG su zadovoljni zbog toga, a 85 posto nisu”, ističe Radulović.

Da je problem visokih cijena taxi usluga uzeo maha, na šta su upozoravali još prije četiri, pet godina Radulović pojašnjava na primjeru. 

“Imam prilike da svaki dan po tri, četiri takva gosta sretnem, ali vidim koliko su ogorčeni, otišao je za 3 eura do Budve, a vratio se za 30 i njemu je pokvaren odmor. Stotinu takvih u jednom danu pa na deset dana to je hiljadu pa na mjesec tri hiljade, pa na šest mjeseci 18 hijada nezadovoljnih turista koji siguran sam od tih 18 hiljada, 15 više nikada neće doći u CG zbog jednog taksiste, jednog računa”, kaže Radulović.

Radulović dodaje i da postoji velika potreba za hotelima svih kategorija, te da bi Crna Gora trebalo da razvija i masovni i elitni turizam uporedo, ali tako da jedan drugom ne smetaju. 

“Ja vam tvrdim danas ove sezone da ima 30 Splendida svi bi bili puni kao što je Splendid danas i ja bi bio 30 puta jači, svaki novi hotel mene jača, moj biznis, jer jača destinaciju, jača državu, više para se sliva i u fondove i u budžet. Prije ćemo doći do tih para da možemo da napravimo aerodrome da maknemo ovu bruku koju imamo, puteve da još više radimo da jednog dana budemo jači od Monaka a ne treba nam puno, vjerujte mi, vrlo malo”, ističe on.

Prihodi od turizma ove godine biće i preko milijardu eura, projektuje na kraju razgovora Žarko Radulović. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.