Valgo ulazi u Brodogradilište, potpisan ugovor o odvozu grita
Foto: Vijesti

Valgo ulazi u Brodogradilište, potpisan ugovor o odvozu grita

Renomirana francuska kompanija Valgo, potpisala je ugovor sa Vladom Crne Gore – Ministarstvom održivog razvoja i turizma o remedijaciji tla na lokaciji brodogradilišta Bijela.

"Nakon međunarodnog tendera Crne Gore i uz finansijsku podršku Svjetske Banke od 22 milona eura, kompanija Valgo, koja je inače specijalizovana za remedijaciju tla i rehabilitaciju zagađenih lokacija, je izabana da preuzme odgovornost za demontažu i dekontaminaciju otpada u brodogradilištu Bijela.

Sa preko 150.000 tona materijala koji će se tretirati (zemljište, prašina od ostataka metala i drugi otpad) na površini od oko 18.000 m2, projekat se oslanja na ekspertizu Valga u vezi sa detaljnom analizom zagađenog tla i tretmanom osetljivog otpada uključujući derivate ugljovodonika, metal i azbest", navodi se u saopštenju Udruženja francusko-crnogorskih preduzeća. 

Rad će početi u junu 2018. godine i predviđeno je trajanje od 21 mesec. Mobilisaće se tim od 35 ljudi, među kojima su eksperti iz kompanije Valgo i zaposleni crnogorski stručnjaci lokalnih kompanija koji će biti obnučavani na licu mjesta.

U kompaniji Valgo su istakli da žele odličnu saradnju sa svim crnogorskim institucijama i da su do sada naišli na izvanredan prijem u našoj državi.

Povodom potpisivanja ugovora u radnoj posjeti u Crnoj Gori boravi i predsjednik i generalni direktor kompanije Valgo Fransoa Buše.

On je juče sa saradnicima obišao Brodogradilište Bijela.

“Ponosni smo što smo odabrani da pratimo ključnu akciju politike zaštite životne sredine crnogorske vlade. Projekat Bijela nudi Valgo-u veliku priliku da se trajno nastani u Jugoistočnoj Evropi, naročito u Crnoj Gori, i da u partnerstvu sa lokalnim učesnicima stvori dugoročnu dinamiku u službi životne sredine”, ocijenio je Buše.

Iz Udruženja naglašavaju i da će Buše dati svoj doprinos povodom otvaranja 27. pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji, govoreći na današnjem okruglom stolu “Podrška francuskih eksperata Crnoj Gori u otvaranju poglavlja 27”, koji organizuje Privredna komora Crne Gore u saradnji sa Udruženjem francusko-crnogorskih preduzeća, Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Agencijom za zaštitu životne sredine i Ambasadom Francuske u Crnoj Gori.

Osnovana 2004. godine, Valgo je preduzeće, sa nekoliko hiljada operacija remidijacije uspješno odrađenih.

Grupa Valgo broji oko 360 saradnika, raspoređenih u preko 10 agencija u cijeloj Francuskoj, 1 na Reinionu i 4 filijale širom svijeta (Argentina, Brazil, Italija, Crna Gora). Sa prihodom od 60 miliona eura  u 2017. godini, ima cilj da dostigne 100 miliona do 2020. godine, Valgo Grupa pretenduje da postane svjetski lider u remedijaciji zagađenih lokacija i zemljišta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.