SAD i Kina se dogovorile da izbjegnu trgovinski rat
Foto: Ilustracija

Smanjenje trgovinskog deficita

SAD i Kina se dogovorile da izbjegnu trgovinski rat

Kina i SAD složile su se da izbjegnu svaki trgovinski rat i povećanje carina, izjavio je kineski vice premijer Liu He.

"Dvije strane su postigle konsenzus da ne uđu u trgovinski rat i ne povećavaju uzajamne carinske namete", rekao je Liu koji je predvodio kinesku delegaciju na pregovorima sa američkim ministrom finansija Stivenom Mnučinom ove nedjelje u Vašingtonu.

Prethodno su Vašington i Peking u zajedničkom saopštenju naveli da je postignut "konsenzus" oko toga da treba preduzeti mjere da se znatno smanji trgovinski deficit SAD prema Kini, prenosi Beta.

U tekstu se ne precizira da li je suspendovano moguće stupanje na snagu novih američkih tarifa koje bi pogodile sa 50 milijardi dolara kinesku robu, najavljeno za utorak.

SAD i Kina dogovorile su se da preduzmu mjere da "znatno smanje" ogromni američki trgovinski deficit s Kinom, ali američka strana nije uspjela da od Kine dobije pristanak da se obaveže na konkretan cilj izražen u ciframa.

Na kraju razgovora koji su u Vašingtonu počeli u četvrtak i završili se u subotu izdato je zajedničko saopštenje i ti razgovori su moguće pomogli da se ublaže tenzije bar malo između dvije najveće svjetske ekonomske sile.

Posljednjih mjeseci dvije strane su prijetile da će nametnuti kaznene tarife u milijardama dolara na uzajamni izvoz.

Prema kineskom vicepremijeru Kina i SAD ojačaće trgovinsku saradnju u oblasti energetike, poljoprivrednih proizvoda, medicinske njege, proizvoda visoke tehnologije i finansija.

Liu He je ocijenio da je taj sporazum "potreba" i dodao da treba istovremeno imati u vidu činjenicu da se probijanje stakla ne radi za jedan dan i da je potrebno vrijeme za rješenje strukturnih problema u ekonomskim i trgovinskim odnosima dvije zemlje.

Ukoliko se SAD i Kina u buduće suoče s novim teškoćama treba na njih gledati mirno, održati dijalog i ponašati se prema njima korektno, dodao je on.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.