Još 3.084 zahtjeva za vraćanje ili obeštećenje oduzete imovine
ilustracija

Ukupno primljeno 10.847 zahtjeva za restituciju

Još 3.084 zahtjeva za vraćanje ili obeštećenje oduzete imovine

Još 3.084 zahtjeva za restituciju, odnosno vraćanje ili obeštećenje oduzete imovine čeka rješenje i njihova vrijednost se ne može procijeniti do okončanja procesa.

 Od ukupno 1.565 konačnih rješenja, čija je vrijednost 224 miliona eura, u novcu je do sada isplaćeno 34 miliona, a u obveznicama 100 miliona eura - rekli su Pobjedi iz Ministarstva finansija komentarišući ocjenu Partije penzionera, invalida i restitucije (PIR) da Zakon o restituciji nije zadovoljio zahtjeve većine oštećenih gradjana.

Iz Ministarstva su, pozivajući se na podatke Fonda za obeštećenje, saopštili da su od stupanja na snagu zakona o restituciji, tačnije od 31. marta 2004. u zakonskom roku i nakon njegovog isteka, komisije primile ukupno 10.847 zahtjeva bivših vlasnika za povraćaj, odnosno obeštećenje oduzete imovine. Nadležne komisije su zaključno sa 2017. riješile 7.763 predmeta ili 71,57 odsto - kazali su iz Ministarstva.

Podsjetili su da su do stupanja na snagu izmjenama zakona 10. avgusta 2007, odnosno do formiranja regionalnih komisija u Podgorici, Baru i Bijelom Polju, opštinske komisije riješile 1.615 zahtjeva.

Iz PIR-a su saopštili da im se veliki broj građana obraća za pomoć, kako bi im se vratila nezakonito oduzeta imovina. Pojačani su zahtjevi iz sjevernih opština, gdje građani traže da im se vrati šuma, a posebno sa primorja.

U saopštenju koje je potpisao Momo Joksimović, predsjednik PIR-a, navodi se da su šume vraćene visokim funkcionerima i njihovoj rodbini, dok brojni građani čekaju pravdu.

Iz Ministarstva finansija su kazali da postupci dugo traju zato što prvostepene komisije ne mogu donijeti konačne odluke i podsjetili da svi imaju pravo žalbe.

- Pravo na žalbu je zakonom garantovano svim strankama u postupku koje smatraju da su odlukama koje se donose na osnovu činjenica i utvrđenih dokaza, povrijeđena njihova prava ili na zakonu zasnovani interesi. U tom smislu se stranke mogu žaliti na rješenja regionalnih komisija, a tužbom mogu pokretati sporove pred Upravnim sudom protiv odluka koje u žalbenom postupku donosi vladina komisija za žalbe u postupku za povraćaj imovinskog prava i obeštećenje - objasnili su iz Ministarstva.

U PIR-u smatraju da su podzakonska akta loša i da usporavaju proces, da se sve vrti u krug donošenjem, pa pobijanjem rješenja i vraćanjem na ponovni postupak. Iz Ministarstva kažu da se procedura mora poštovati.

Pobjeda/Portal Analitika

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.