Za godinu 3.500 žalbi na liječenje: Najviše na dužinu čekanja na pregled, odnos osoblja i kvalitet usluge
Ilustracija

Bolnice kažnjene 201.000 eura

Za godinu 3.500 žalbi na liječenje: Najviše na dužinu čekanja na pregled, odnos osoblja i kvalitet usluge

Pacijenti, građani i članovi njihovih porodica su tokom 12 mjeseci prošle godine zdravstvenim ustanovama i Ministarstvu zdravlja podnijeli 3.481 prigovor i pritužbu na rad ljekara, osoblja i organa u zdravstvenom sistemu, navodi se u izvještaju o radu.

Građani su se najčešće žalili na dužinu čekanja na pregled, odnos osoblja i kvalitet usluge. U izvještaju o radu Ministarstva zdravlja, koji je usvojila Vlada, ističe se da su se tom resoru prošle godine žalile 143 osobe. U izvještaju Fonda za zdravstveno osiguranje navodi se da su lani obavili 277 kontrola pružanja zdravstvenih usluga u javnim i privatnim ustanovama i da su izrekli sankcije u vrijednosti od 204.000 eura, od čega samo privatnicima 141.000 eura, piše Dan.

“Razmatranje prigovora građana na rad zdravstvenih radnika u zdravstvenim ustanovama: u periodu od 1.1. do 31.12.2019. godine zaštitnicima prava pacijenata u zdravstvenim ustanovama i Ministarstvu zdravlja podnijeto je ukupno 3.481 prigovor pacijenata, od čega je 3.338 pritužbi u zdravstvenim ustanovama, a 143 Ministarstvu zdravlja. Najviše prigovora se odnosilo na Klinički centar Crne Gore, Opštu bolnicu Berane i DZ Podgorica”, navodi se u izvještaju.

Kako se dodaje, svaki prigovor je razmotren u skladu sa Zakonom o pravima pacijenata.

“Prigovora na rad nije bilo za Dom zdravlja Mojkovac, Dom zdravlja Rožaje, Specijalnu bolnicu za plućne bolesti Brezovik i Zavod za transfuziju krvi. Najveći broj pritužbi građani iznesu putem telefona i najveći dio se na dnevnoj osnovi rješava. Podnošenje prigovora pokazuje da su pacijenti upoznati sa sopstvenim pravima kroz institut zaštitnika prava pacijenata, kao i da se povećava povjerenje u institucije sistema. Ishod je da su prava pacijenata u potpunosti ispoštovana s porukom da je interes pacijenta u centru djelovanja zdravstvenog sistema”, ističu u izvještaju.

U izvještaju se navodi da je Ministastvo zdravlja, odnosno Nacionalna komisija za kvalitet i bezbjednost zdravstvene zaštite usvojilo 17 smjernica, protokla i preporuka od čega tri smjernice, devet protokola i pet preporuka, koje su objavljene na zvaničnoj web stranici Ministarstva zdravlja.

“Ishod je bolje pružanje zdravstvene zaštite pacijentima u skladu sa smjernicama i protokolima. U Direkciji za upravljanje i unapređenje ljudskih resursa u zdravstvu donesen je Godišnji plan specijalizacija i užih specijalizacija za 2019. godinu kojim je odobreno 115 specijalizacija i 28 užih specijalizacija Sprovođenje vladinog Programa stručnog osposobljavanja lica sa visokim obrazovanjem – (zdravstveni radnici sa stečenim visokim obrazovanjem) za 2019/2020, a koji se stručno osposobljavaju od 15. januara 2019. godine do 15. oktobra 2020. godine u svim javnim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori. Za navedeni program prijavljeno je ukupno 287 lica. Izvještaj Ministarstva zdravlja o radu i stanju u upravnim oblastima za 2019. godinu 19 mjesta u svim javnim zdravstvenim ustanovama, na koje je primljeno 160 zdravstvenih radnika sa visokim nivoom obrazovanja”, navode u izvještaju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.