Evo koje mlijeko je najbolje
Ilustracija

Kokosovo, bademovo ili sojino?

Evo koje mlijeko je najbolje

Sojino mlijeko, uprkos tome što ga mnogi zbog pomalo otužnog ukusa ne vole, pobjednik je jer ima najviše izoflavona, sastojaka koji su važni u borbi protiv raka.

Kokosovo, bademovo, sojino - na tržištu je mnogo alternativa za kravlje mlijeko. Ali koja je najbolja? Mlijeko od soje, kaže nova studija Mekgil univerziteta u kojoj su istraživane karakteristike četiri najčešće zamjene za mlijeko - kokosovo, sojino, bademovo, pirinčano.

Sojino mlijeko, uprkos tome što ga mnogi zbog pomalo otužnog ukusa ne vole, pobjednik je jer ima najviše izoflavona, sastojaka koji su važni u borbi protiv raka.

Mlijeko od badema ima zdrave masne kisjeline, koje su važne u smanjivanju lošeg holesterola, ali mu fale drugi hranljivi sastojci. Napitak od pirinča ima mnogo ugljenih hidrata, a malo hranljivih sastojaka. Kokosovo mlijeko koje je popularno u Aziji, pomaže u smanjenju lošeg holesterola, ali nema proteina i napravljeno je mahom od masti. Osim toga, hranljive vrijednosti mu se smanjuju ako stoji više od dva mjeseca.

Naučnici kažu da je kravlje mlijeko najbolje i najkompletnije piće jer ima i proteine i ugljene hidrate i masti. Netolerancija na laktozu koja se događa zbog nedostatka enzima katoze u digestivnom traktu pogađa 15-75 odsto odraslih, a najviše pate Azijati i američki starosjedeoci.

Novosti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.