Marković o protjerivanju ruskih diplomata: Crna Gora obavezna da slijedi politiku EU
Duško Marković

Odgovornost na ruskoj strani

Marković o protjerivanju ruskih diplomata: Crna Gora obavezna da slijedi politiku EU

Predsjednik Vlade Duško Marković kazao je da će se Crna Gora danas ili sjutra odrediti prema odluci zemalja Evropske unije da protjeraju ruske diplomate, zbog trovanja ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije na britanskom tlu.

"Država Crna Gora je članica NATO-a i kandidat za članstvo u EU, i iz tog članstva i procesa proizilaze obaveze slijeđenja evropske spoljne politike, ali naravno i solidarnosti i partnerstva sa članicama iz NATO-a", kazao je Marković odgovarajući na pitanje novinara tokom radne posjete Opštini Bar.

Premijer smatra da to što se desilo u Londonu ukazuje da je odgovornost na ruskoj strani.

"Vidjeli ste snažnu reakciju međunarodne zajednice u cjelini, Amerike, EU. Naravno, Crna Gora kao odgovorna država, ozbiljan i solidaran partner, će se danas ili sjutra i sama odrediti u odnosu na tu situaciju”, kazao je Marković.

Podsjećamo, u britanskom gradu Solsberi 4. marta su otrovani bivši pukovnik Glavne operativne uprave Rusije (GRU), Sergej Skripalj, koji je radio za britanske obavještajne službe, i njegova ćerka Julija. Britanska strana tvrdi da je u trovanje Skripaljevih supstancom A-234 umiješana Rusija.

Iz Vlade Crne Gore su  povodom tog događaja saopštili da je naša država uz Veliku Britaniju i da podržava njene napore da odbrani svoj suverenitet i sigurnost svojih građana.

Lideri EU na Samitu u Briselu potvrdili su odgovornost Rusije za trovanje i istakli da "taj napad vide kao ozbiljnu prijetnju  sigurnosti kao i protiv samog suvereniteta Evrope".

Iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije saopšteno je da protjerivanje ruskih diplomata od strane nekoliko zemalja u vezi sa „slučajem Skripalj“ ima za cilj eskalaciju i konfrontaciju.

„Izražavamo odlučan protest u vezi sa odlukom koju je donijelo nekoliko država-članica EU i NATO-a o protjerivanju ruskih diplomata. Smatramo da je ovaj korak neprijateljski i da ne odgovara zadacima i interesima utvrđivanja uzroka i traganja za počiniocima incidenta koji se dogodio 4. marta ove godine u Solsberiju“, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Posljednja zemlja koja je odlučila, iz solidarnosti sa Velikom Britanijom, na čijem tlu je i otrovan dvostruki ruski špijun Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija, da protjera ruske diplomate je Australija. Iz te zemlje jutros je najavljeno protjerivanje dvoje ruskih diplomata.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.