Predsjednički izbori u znaku povratka u politiku Mila Đukanovića
Milo Đukanović

Građani biraju između sedam kandidata

Predsjednički izbori u znaku povratka u politiku Mila Đukanovića

Građani Crne Gore će na predsjedničkim izborima koji će se održati 15. aprila birati između sedam kandidata. Rok za prijave kandidata istekao je sinoć u ponoć, a Državna izborna komisija će u srijedu objaviti pod kojim rednim brojevima će kandidati biti poređani na glasačkim listićima.

Predsjednički izbori 15. aprila biće sedmi od uvođenja višestranačja u Crnoj Gori. Ono što je specifično i što će obilježiti predstojeće izbore za predsjednika ove zemlje jeste povratak na političku scenu bivšeg premijera i nekadašnjeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, ali i kandidatura Draginje Vuksanović, prve žene kandidata za predsjednika u istoriji Crne Gore, piše Anadolija.

Kandidature za predsjednika Državnoj izbornoj komisiji (DIK) predali su predsjednik Stranke pravde i pomirenja u Crnoj Gori (SPP), Hazbija Kalač, nezavisni kandidat Vasilije Miličković, lider stranke Prava Crna Gora Marko Milačić, potpredsjednica SDP-a Draginja Vuksanović, predstavnik Srpske koalicije Dobrilo Dedeić, lider DPS-a Milo Đukanović i kandidat većinskog dijela opozicije Mladen Bojanić. 

- Najduži politički staž -

Kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović, političar je sa najdužim stažom na politčkoj sceni Crne Gore. Šest puta biran je za premijera Crne Gore, prvi put kada je imao 29 godina, dok je jednom već obavljao funkciju šefa države, u periodu od 1997. do 2003. godine. Iz politike se povlačio tri puta, ali je uprkos tome u svojoj partiji uvijek bio dominantna politička figura. Predvodio je Blok za nezavisnu Crnu Goru 2006. godine.

Predsjedničku kandidaturu Đukanovića podržali su koalicioni partneri DPS-a, Socijaldemokrate, Bošnjačka stranka, Hrvatska građanska inicijativa, Demokratska unija Albanaca i Demokratska partija. 

mldenbojanic

Mladen Bojanić, foto:AA

Mladen Bojanić, bivši poslanik Pozitivne Crne Gore, ekonomista po struci, predložen je za kandidata za predsjednika od većine opozicionih partija u Crnoj Gori. On je kao vanstranačka ličnost prijedlog Demokratskog fronta, Demokratske Crne Gore, Socijalističke narodne partije i Građanskog pokreta URA. Oštro je kritikovao pristupanje Crne Gore NATO-u. 

- Prva žena kandidat u istoriji -

Potpredsjednica SDP-a Draginja Vuksanović, prva je žena kandidat za predsjednika Crne Gore u njenoj istoriji. Doktorirala je pravo i predaje na Univerzitetu Crne Gore. Poslanica je u dva mandata, a za kandidata za predsjednika je predložena od strane lidera SDP-a Ranka Krivokapića. 

draginjavuksanovic

Draginja Vuksanović, foto:AA

Hazbija Kalač kandidat je za predsjednika ispred vanparlamentarne Stranke pravde i pomirenja (SPP) čiji je predsjednik. Raniji naziv SPP-a je bio Bošnjačka demokratska zajednica (BDZ). Nekadašnji je potpredsjednik Bošnjačke stranke, koju je napustio zbog neslaganja sa politikom vrha partije. 

hazbijakala

Hazbija Kalač, foto:AA

Vasilije Miličković, privrednik, jedini je nezavisni kandidat na ovim izborima.

milickovic

Vasilije Miličković, foto:AA

Tokom kampanje za predsjednika Crne Gore, Miličković je saopštio da se zalaže za promjenu Izbornog zakona kako bi građani glasali za otvorene liste, odnosno konkretne ličnosti, a ne za političke partije. Miličković je više godina bio predsjednik manjinskih akcionara Elektroprivrede Crne Gore. 

- Bivši novinar, kritičar NATO-a -

Marko Milačić, kandidat za predsjednika, lider je novoformirane političke partije Prava Crna Gora. Radio je kao novinar na Radio televiziji Crne Gore, nakon čega je bio kolumnista nekoliko listova i nedjeljnika. Poznat je kao oštar kritičar aktuelne crnogorske vlasti i žestok protivnik crnogorskog učlanjenja u NATO. Bio je član nevladinih organizacija "Pokret za neutralnost Crne Gore" i "Otpor beznađu", tokom čijih akcija je javno palio zastavu NATO-a. 

markomilacic1

Marko Milačić,foto:AA

Dobrilo Dedeić kandidat je grupe vanparlamentarnih stranaka i organizacija pod nazivom „Srpska koalicija“. Bivši je funkcioner Srpske narodne stranke, koju je napustio 2009. godine, kada je ta stranka preimonovana u Novu srpsku demokratiju, koju danas predvodi jedan od lidera DF-a Andrija Mandić. Poznat je kao žestok kritičar NATO-a, a njegova kandidatura predata je 23. marta, na godišnjicu početka NATO bombardovanja SR Jugoslavije. U svojim medijskim nastupima često optužuje parlamentarne prosrpske stranke zbog navodne neiskrene borbe za Srbe u Crnoj Gori. 

- Od Bulatovića do Vujanovića -

Aktuelnom predsjedniku države Filipu Vujanoviću mandat je počeo 20. maja 2014. kada je položio zakletvu na Cetinju, nakon što je na tadašnjim predsjedničkim izborima u drugom krugu pobijedio protivkandidata Miodraga Lekića. Vujanoviću mandat ističe 20. maja. 

Na prvim neposrednim izborima u Crnoj Gori 1990. godine pobijedio je Momir Bulatović, kao i na drugim, održanim 1992./'93. godine. Milo Đukanović je pobijedio na izborima 1997. godine. 

Na predsjedničkim izborima 2003, 2008. i 2013. godine pobijedio je Filip Vujanović. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.