Rezultati reforme pravosuđa daju presudan doprinos evropskom putu Crne Gore
Zoran Pažin

Pažin poručio

Rezultati reforme pravosuđa daju presudan doprinos evropskom putu Crne Gore

Vladavina prava je oblast koja daje tempo ukupnom uspjehu reformi u Crnoj Gori i nema sumnje da je to i najzahtjevniji poduhvat čitavog društva koje teži evropskim integracijama, saopštio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin, predstavljajući ključne rezultate reforme crnogorskog pravosuđa na okruglom stolu “Reforma pravosuđa u Crnoj Gori - dostignuća, izazovi i perspektive“.

Pažin je naglasio da nemjerljiv doprinos vladavini prava daju upravo sudovi i sudije dosljednom afirmacijom prava na pravično i javno suđenje pred nezavisnim i nepristrasnim sudom u razumnom roku.

"Pravda je stožerna vrlina svakog društva koje pledira da bude otvoreno, građansko i demokratsko,“ naveo je.

On je objasnio da je jedan od prioriteta Vlade u narednom trogodišnjem periodu razvijanje alternativnih načina rješavanja sporova kako bi pravda bila dostupnija građanima, a sudovi rasterećeni prevelikog broja predmeta.

"U trogodišnjem programu rada Vlade upravo smo alternativne načine rješavanja sporova visoko postavili u agendi svojih obaveza. Medijacija, kao jedan od alternativnih načina rješavanja sporova, već je zaživjela u Crnoj Gori i Centar za posredovanje, posebno u zadnje vrijeme, bilježi vrlo zapažene rezultate,“ rekao je Pažin.

Naglasio je da Crna Gora mora postići ubjedljive rezultate u refomi pravosuđa, kako bi podstakla Savjet Evropske unije da odredi mjerila za konačno zatvaranje poglavlja 23 i 24, što će označiti početak završne faze procesa pristupanja Evropskoj uniji.

"Svakako da će to predstavljati dodatno osnaženje na istrajavanju crnogorskog društva za ulazak u Evropsku uniju, koja je prije svega zajednica evropskih vrijednosti koje i mi baštinimo u Crnoj Gori kao naš zajednički evropski identitet,“ zaključio je Pažin.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.