U saobraćajnim nesrećama prošle godine poginule 63 osobe
Ilustracija

Evidentirano 5.678 saobraćajnih nezgoda

U saobraćajnim nesrećama prošle godine poginule 63 osobe

Na crnogorskim putevima je prošle godine evidentirano 5.678 saobraćajnih nezgoda, u kojima su poginule 63 osobe, navodi se u Izvještaju o stanju bezbjednosti saobraćaja na putevima u Crnoj Gori za 2017. godinu.

Broj nezgoda je 8,6 odsto viši u odnosu na 2016. godinu, dok je broj poginulih manji za 3,1 odsto, prenosi Anadolija.

U Izvještaju, koji je Vlada usvojila na sjednici u četvrtak, navodi se da je prošle godine povrijeđeno 2.648 učesnika u saobraćaju, od kojih 2.183 lakše, a 465 teže. 

Najviše nezgoda dogodilo se na ulicama, i to 49,4 odsto, dok se na magistralnim putevima dogodilo 34,1 odsto, na lokalnim putevima 9,7, regionalnim 3,7, a na nekategorisanim putevima 3,1 odsto od ukupnog broja saobraćajnih nezgoda. 

Ističe se da je uzrok najvećeg broja saobraćajnih nezgoda ljudski faktor, odnosno radnje učesnika u saobraćaju. 

Kao drugi uzročnik navodi se stanje putne infrastrukture i vremenski uslovi. 

“Ovdje se prvenstveno misli na kritične dionice, odnosno stanje kolovoza i kvalitet asfaltnog zastora, razna oštećenja i udarne rupe, odrone, održavanje puta naročito u zimskim uslovima, kao i stanje opreme puta, horizontalne i vertikalne signalizacije”, kaže se u Izvještaju. 

Dodaje se da je tehnička ispravnost vozila koja učestvuju u saobraćaju treći uzročnik nastanka saobraćajnih nezgoda. 

“Starost vozila koja učestvuju u saobraćaju na crnogorskim putevima je daleko iznad prosjeka zemalja Evropske unije (EU), pa je samim tim i tehnička ispravnost vozila na nižem nivou u odnosu na zemlje EU, odnosno kvarovi na vozilima su češći”, ocjenjuje se u Izvještaju. 

Odsjek za bezbjednost drumskog saobraćaja je, kako se navodi, prepoznavši ovaj problem u prethodnih pet godina uložio značajane napore na poboljšanju zakonitosti rada stanica za tehnički pregled vozila, kroz unapređenje zakonodavnog okvira i uvođenje novih tehnologija u kontroli rada, kao što je video nadzor. 

“Stanje bezbjednosti saobraćaja tokom prošle godine je zadovoljavajuće, zbog smanjenja broja smrtno stradalih osoba u odnosu na prethodnu godinu i činjenice da se taj broj nalazi u okviru preporuka Evropske komisije za zemlje jugoistočne Evrope”, ocjenjuje se Izvještaju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.