Britanija protjerala dvadeset troje ruskih diplomata (VIDEO)
Tereza Mej

Najveće protjerivanje još od Hladnog rata

Britanija protjerala dvadeset troje ruskih diplomata (VIDEO)

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je da će Velika Britanija da protjera 23 ruskih diplomata, nakon napada nervnim gasom na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja.

Mejeva je izjavila da su diplomate, koje će imati nedjelju dana da napuste zemlju, identifikovane kao "neprijavljeni obavještajni oficiri", navodeći da je to najveće protjerivanje diplomata od perioda Hladnog rata.

Premijerka Velike Britanije dala je Rusiji ultimatum da u roku od jednog dana objasni zašto je bivši špijun Moskve otrovan u Londonu. Ipak, Moskva je odbacila veze sa incidentom, a na uslov Mejeve nije ni odgovorila. Ona je rekla da djelovanje Rusije "predstavlja nezakonito korišćenje sile".

Mejeva je takođe potvrdila da ni jedan od ministara ili članova kraljevske porodice neće prisustvovati Svjetskom prvenstvu u fudbalu u Rusiji ove godine. Britanija će takođe kao mjeru protiv Rusije, u narednom periodu sprovoditi povećanu kontrolu privatnih letova, carine i terete.

Mejeva je takođe navela da će zamrznuti rusku državnu imovinu na tlu Britanije, tako gdje postoje dokazi da bi mogla da se upotrijebi kao prijetnja po živote ili svojinu u Britaniji. London će takođe prekinuti sve bilateralne kontakte sa Moskvom.

Kako je rekla u brotanskom parlementu, Velika Britanija ima podršku NATO saveznika u ovoj odluci, kao i da je razgovarala sa predsjednicima SAD Donaldom Trampom, Francuske Emanuelom Makronom, njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, kao i sa generalnim sekretarom NATO pakta Jensom Stoltenbergom, prenosi Blic.

Vlada Velike Britanije tražila je i hitan sastanka Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija zbog napada na Skripalja i njegovu ćerku.


 


 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.