Borba sa prevarantima
Ilustracija

Različit kvalitet istog proizvoda rak rana savremene ekonomije

Borba sa prevarantima

To da su svjetski proizvođači hrane skloni globalnim prevarama postalo je svima jasno. Toliko je postalo jasno da su istočne zemlje članice EU pokrenule političku kampanju protiv takvih proizvođača. Veliki koncerni sa Zapada Unije prodavali su na Istoku iste proizvode različitog i uvijek lošijeg kvaliteta.

Naljutilo je to Čese, Slovake, Poljake, Letonce... da su pokrenuli to pitanje pred Evropskom Komisijom i njen predsjednik Žan Klod Junker obećao je zvaničnu reakciju i borbu sa tom vrstom prevara. „Ne možemo prihvatiti percepciju potrošača druge klase.“kazao je Junker tim povodom.

A ako su potrošači na jedinstvenom tržištu Evropske Unije svrstani u dvije klase, one koji dobijaju kvalitet koji proizvođači hrane garantuju i one koji dobijaju isti proizvod ali nekad i znatno lošijeg kvaliteta postavlja se pitanje u koju grupu spadaju potrošači iz Crne Gore.

„Pitanje je u kojoj smo mi klasi, trećoj ili petoj. I pitanje je da li su ti proizvodi, pored toga što su lošiji kvalitetom možda i štetni za potrošače. To je nešto što u Crnoj Gori nije istraživano a smiješno bi bilo pomisliti da ga nema. Pa ima ga u samoj Uniji a ne kod nas.“ konstatuje Olga Nikčević iz Centra za zaštitu potrošača.

I zaista, kakvog su kvaliteta proizvodi koji se nama prodaju najbolje govore oni koji su putovali u Evropu i govorili nam da, recimo, Nutela u Evropi ima drugačiji ukus nego kod nas. Ili popularne Milke...Ferrero, vlasnik brenda Nutela obećao je, pritisnut evropskim zvaničnicima, da će modifikovati recept za Nutelu za njenačko tržište, jedini koji se po njima razlikovao. Da na primjeru objasnimo prevare koje potrošačima serviraju globalni brendovi uzećemo za primjer HIPP. HIPP je najveći proizvođač hrane za bebe koji je  pod pritiskom Brisela obećao da će obezbediti sličan sadržaj voća i povrća u njihovoj preradi hrane u različitim zemljama. Dakle, HIPP je prodavao iste proizvode koji su različito proizvođeni, a pri tom govorimo o hrani za bebe.

„I Crna Gora bi morala da se pridruži tim kontrolama kao i evropskim akcijama. Kada Evropljani rade tako nešto to onda znači da proizvođači varaju potrošače na sve moguće načine.Očigledno je da u opasnom svijetu živimo.“ konstatuje Olga Nikčević.                              

Otkako su prevare proizvođača hrane postale politički problem  Evropska Komisija čini sve da se primjenjuju relevantni zakoni EU o zaštiti hrane i potrošača. Od kako su istočne zemlje EU ustale u borbu sa ovom  vrstom prevare evropski Komesari obilaze proizvođače sa samo jednom porukom: “ Potrošači očekuju da će brendirani proizvodi biti isti gdje god da ih kupe u EU i ovo je jedan od ključnih elemenata lojalnosti brenda.”

Jer, kao što i kupac zna da bude lojalan brendu i brend mora znati biti lojalan kupcu. Zato iz Brisela poručuju da su potrošači ti koji bi na kraju mogli da kazne one koji varaju odbijanjem da kupuju proizvode prevaranata. Upravo je to natjeralo gorepomenute proizvođače da najave promjene u proizvodnji. To što su ih vlasti nekoliko zemalja EU oglasile kao prevaranta a potrošači jednostavno prestali da kupuju.

U maju, najavljuju iz Brisela, kreće koordinisana kampanja za testiranje proizvoda u najmanje 16 zemalja EU (uključujući i geografske različitosti i male i velike države članice). Testovi će obuhvatiti zajedničku tržišnu korpu proizvoda koji se prodaju u većini država članica i uključiće hemijsko i senzorno testiranje. Do kraja ove godine znaće se rezultati testiranja kvaliteta istih proizvoda na različitim tržištima. A mi? MI samo možemo da nagađamo šta nam se prodaje...

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.