Ljekari preporučuju da ne treba sprječavati kijanje
Ilustracija

Evo zbog čega

Ljekari preporučuju da ne treba sprječavati kijanje

Britanski ljekari upozorili su da se ne blokira protok vazduha kroz usta i nos kod kijanja nakon što je opisan slučaj 34-godišnjeg muškarca s rupturom grla koji je začepio nos i zatvorio usta pokušavajući zaustaviti kijanje.

Do tada "zdrav i u dobroj formi" muškarac je pregledan na hitnom bolničkom prijemu nakon što se požalio na bolno gutanje i promjenu glasa nakon snažnog kijanja, napisali su ljekari u stručnom časopisu British Medical Journal.

"Nakon što je pokušao da spriječi kijanje stiskanjem nosa i zatvaranjem usta opisao je kako mu se činilo da mu je nešto iskočilo na vratu i potom je imao obostrano otok na vratu", kazali su stručnjaci iz bolnice Leicester NHS Trust.

Otorinolaringolozi su potražili znake spoljnih povreda i isključili mogućnost da je progutao nešto oštro prije nego što su utvrdili da je njegovo stanje uzrokovano kijanjem.

"Zaustavljanje kijanja blokiranjem nosa i usta opasni je manevar i treba ga izbjegavati", kazali su ljekari.

Sprječavanje kijanja na taj način moglo bi dovesti do "brojnih komplikacija" poput pneumomedijastinuma - stanja koje je rezultat utjerivanja vazduha u šupljine oko srca i drugih organa, perforacije bubne opne, pa čak i cerebralne aneurizme, upozoravaju ljekari.

Hina

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.