1. januara je vučji mjesec i svi strepe od njega!
Ilustracija

Pravi supermjesec

1. januara je vučji mjesec i svi strepe od njega!

Prema izvještajima NASE, prvi januarski pun Mjesec - poznatiji i kao vučji Mjesec - pojaviće se 1. januara i to će biti pravi supermjesec, prenosi CNN.

To će biti prvi mjesec takve vrste u 2018. godini, a sledeći će se desiti samo nekoliko nedjelja kasnije.

Supermjesec je pojava kada Mjesec izgleda veći i svjetliji na nebu. Tokom tog perioda Mjesec izgleda 14 odsto veći i 30 odsto svjetliji od tipičnog punog Mjeseca.

On se obično pojavljuje na svakih 13 mjeseci, stoji u pisanju NASE. Ako propustite ovaj super mjesec, sledeći ćete moći da vidite već 31. januara. U nekom trenutka on će više ličiti na plavi super mjesec.

NASA to naziva drugim punim Mjesecom i to se dešava na svake dvije i po godine.

Supermjesec koji se očekuje 31. januara, biće potpuno lunarno pomračenje, kada se Zemlja, Sunce i Mjesec poređaju na takav način da Zemlja blokira sunčevu svjetlost.

Mjesec neće biti izrazito svetao, a NASA kaže da može da poprimi i "crvenkastu nijansu".

Ove promjene na nebu biće vidljive iznad zapadnog dela Sjeverne Amerike preko Tihog okeana, pa sve do istočnog dijela Azije.

Inače, nisu pronađeni dokazi ikakve korelacije između supermjeseca i velikih zemljotresa. Bez obzira na dokaze, bilo je medijske spekulacije da su prirodne katastrofe — kao što je zemljotres i cunami u Tohokuu 2011. i zemljotres i cunami u Indijskom okeanu 2004. — uzročno povezane sa 1—2 sedmičnim periodom oko supermjeseca.

Veliki, zemljotres magnitude 7,5 koji se desio 15 kilometara sjeveroistočno od Kalverdena (Novi Zeland) 14. novembra 2016. u 0.03 NZDT, poklopio se sa supermjesecom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.