U kojoj mjeri su balkanske zemlje spremne za suočavanje sa borcima Islamske države?
ilustracija

U iščekivanju povratnika

U kojoj mjeri su balkanske zemlje spremne za suočavanje sa borcima Islamske države?

U iščekivanju jednog od posljednjih povratničkih talasa sa ratišta u Siriji i Iraku, otvara se mnoštvo kratkoročno i dugoročno veoma važnih pitanja. Jedno je dominantno: u kojoj mjeri su balkanske zemlje spremne za suočavanje sa povratnicima - bivšim borcima i logističarima sada već razorene takozvane ISIL-države?

Ne toliko sa bezbjednosnog aspekta - jer su nadležne bezbjednosne službe i represivni državni mehanizmi uglavnom funkcionalno osposobljeni za efikasne reakcije - koliko sa stanovišta opšte društvene atmosfere koja ih očekuje u državama porijekla.

Prema analizama Pobjedinog sagovornika iz Kosovske Mitrovice Kadrija K., koji je, inače, u nekoliko navrata boravio u Siriji kao član međunarodnih (vjerskih) humanitarnih misija, u državama poput Bosne, Makedonije, Kosova i dijela Sandžaka u Srbiji socijalni miljei tih država su, najblaže rečeno - kontroverzni.

Nesumnjivo, u nekim djelovima pomenutih zemalja, od strane radikalnih islamskih zajednica biće dočekani kao pravednici na Alahovom putu, a od drugih kao teroristi i potencijalna opasnost po opštu bezbjednost.

U takvoj atmosferi konfliktni rizici su, kako kaže sagovornik Pobjede, veoma ozbiljni, a nadležni organi i službe su u permanentno delikatnoj situaciji. Aktiviranjem ogoljenih represivnih mehanizama postižu se izvjesni kratkoročni efekti, ali dugoročno ne dobija se mnogo.

Naprotiv: razne radikalne vjerske grupacije „guraju“ se u sve dublju, ali potencijalno i sve opasniju samoizolaciju socijalno se legitimišući tek povremeno, ali tada, po pravilu, svaki put sve radikalnije. Ne mora se tu raditi o bilo kakvom aktu terorizma, niti o nekoj drugoj vrsti zakonom kažnjivog aktivizma. Dovoljno je u raznim fazama jasno propovijedati nepoželjnost vjerskih grupacija unutar konvencionalnih sistema vrijednosti, pa da društvo bude u problemu.

Na taj način se, uvjeren je Kadri K., pedeset petogodišnji sociolog koji nikada nije radio u struci, dodatno radikalizuju posebno mladi vjernici i stvaraju nove vjerske grupacije potpuno izvan kontrole krovnih, odnosno službenih islamskih zajednica, njihovih ustanova i institucija.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.