Dragan Pejanović

Crna Gora puno radi na prevenciji i represiji nasilnog ekstremizma i radikalizma

"Povratnici iz Sirije ne predstavljaju prijetnju, ali su pod pažnjom bezbjednosnih službi"

U odnosu na zemlje regiona Crna Gora najmanje je pogođena pojavom nasilnog ekstremizma i radikalizma, ali puno radi u dijelu prevencije, deradikalizacije, reintegracije, resocijalizacije, praćenja i represije, kazao je u razgovoru za Dojče Vele državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova i nacionalni koordinator za borbu protiv nasilnog ekstremizma, Dragan Pejanović.

Navodeći podatke, Pejanović je precizirao da su u periodu od oktobra 2012. godine do aprila 2019. godine, u Siriju otišla ukupno 23 punoljetna crnogorska državljana, i to 18 muškaraca i 5 žena, zajedno sa troje djece, te da od novembra 2015. godine, nema registrovanih odlazaka crnogorskih državljana u Siriju. 

U međuvremenu se od stranih boraca koji su ratovali u Siriji desetoro njih vratilo u Crnu Goru. Pejanović je istakao da su povratnici iz Sirije pristupili mirnoj integraciji i trenutno ne predstavljaju bezbjednosnu prijetnju.

„Međutim, s obzirom da su pojedini nastavili da održavaju veze i kontakte sa istomišljenicima u Crnoj Gori i regionu, uključujući i one crnogorske državljane koji su se nalazili u Siriji, oni su i dalje pod pažnjom bezbjednosnih službi“, objasnio je Pejanović za DW.

Pejanović dodaje da je Crna Gora jedina država regiona koja ima Nacionalnu platformu za borbu protiv ekstremizma. 

"Platforma je okupila predstavnike Vlade, političkih partija, vjerskih zajednica, civilnog društva, akademske zajednice i medija iz cijele Crne Gore, sa ciljem povećanja svijesti o ključnoj ulozi svih aktera u društvu u sprečavanju i borbi protiv nasilnog ekstremizma i radikalizacije", kazao je Pejanović

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.