Montenegro erlajnz neće biti opterećenje za državu već će davati budžetu
Ilustracija

Studija Deloita pokazala

Montenegro erlajnz neće biti opterećenje za državu već će davati budžetu

Preliminarni rezultati revizorske kuće Deloit, koju je angažovala Vlada, pokazuju da Montenegro erlajnz ima perspektivu i da u srednjem roku neće biti opterećenje za državu već će davati budžetu i uz nemjerljive doprinose za razvoj turizma i ekonomije - saopštili su juče na skupštinskom Odboru za ekonomiju predstavnici Ministarstva finansija.

Odbor je podržao rebalans budžeta za ovu godinu od 9,8 miliona eura, od čega je 5,2 miliona dato Montenegro erlajnzu za plaćanje dijela računa.

Procjena Ministar finansija Darko Radunović kaže da je Vlada angažovala revizorsku kuću da procijeni perspektivu ove kompanije.

"Upravo završavaju prve nalaze i prave prve preporuke. Sazrelo je vrijeme da stvorimo uslove da napravimo Montenegro erlajnz kompanijom koja je održiva, koja neće biti na teret budžeta. Sad je faza u kojoj ćemo utvrditi naredni set koraka", objasnio je ministar odgovarajući na pitanje poslanika Force Gencija Nimanbegua, piše Pobjeda.

On je podsjetio da nacionalni avioprevoznik nije korisnik nikavih subvencija, niti po dovezenom putniku, ni u unutrašnjem saobraćaju.

Radunović je dodao da je to dozvoljeno po evropskim direktivama.

 -Pokazalo se da kompanija ima perspektivu, ima puni ekonomski razlog postojanja. Sada Skupštinski Odbor za ekonomiju podržao rebalans ovogodišnjeg budžeta Studija Deloita pokazuje da Montenegro erlajnz ima dobru perspektivu je po prvi put napravljen petogodišnji plan poslovanja, do detalja, koji je prezentovan renomiranoj konsultantskoj revizorskoj kući koja ovih dana završava izvještaj.

Preliminarni rezultati pokazuju i ono što smo mi kroz naše projekcije vidjeli, a to je da Montenegro erlajnz, ne da neće biti u srednjem roku teret državi, već će postati i davalac budžetu, uz nemjerljive doprinose koje ima za razvoj turističke privrede i ekonomije uopšte. Ovaj dio je dio jednog ukupnog paketa koji treba da bude definisan nakon što ta studija revizorske kuće bude u finalnoj fazi, na osnovu čega će Vlada donijeti konačnu odluku. Predložiće konkretne mjere za regulisanje finansijskog restrukturiranja kompanije, što će omogućiti da ona živi i radi, ne bude na teret države.

Naprotiv, da ima ogroman direktan finansijski doprinos i državi i aerodromima - objasnio je direktor Direktorata za budžet u Ministarstvu finansija Nikola Vukićević.

On je podsjetio da duži vremenski period Vlada, a naročito ministarstva saobraćaja i finansija, sa menadžmentom pokušavaju da definišu da li kompanija uopšte ima budućnost - da li negativni efekti po budžet, neplaćanje fiskalnih i parafiskalnih nameta i dugova dobavljačima, u potpunosti poništavaju pozitivne efekte koje MA ima.

"S tom dilemom smo se čitavu godinu borili. Da bismo spasili turističku sezonu, privredu, i kapacitete MA koji su rasprodati, mi smo morali da stanemo iza našeg nacionalnog avioprevoznika", kazao je Vukićević.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.