Zamjenik direktora SMATSA: Montenegro erlajns duguje još 6,5 miliona eura
Ilustracija

Zamjenik direktora SMATSA: Montenegro erlajns duguje još 6,5 miliona eura

Kontrola letjenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) potražuje od crnogorskog avioprevoznika Montenegro erlajnsa oko 6,5 miliona eura na ime troškove preleta aviona ove kompanije, a taj dug je trebalo da bude prenijet na državu Crnu Goru, potvrdio je u razgovoru za portal N1 Lazo Maksimović, zamjenik direktora SMATSA, koja kontroliše zajednički vazdušni prostor.

“Taj dug nije nov, on se vuče godinama. Prvi sudski postupak pred sudom pokrenut je još 2007. godine, rađeni su i neki protokoli, kao i reprogram dugova. Na osnovu presuda suda u Podgorici, 2017. godine je naplaćeno 4,2 miliona eura, a početkom 2019. još dva miliona. Ostao je nenaplaćen dug od 6,5 miliona eura, sa pripadajućim kamatama, koji je na osnovu zakona trebalo da bude prenet na državu“, kaže Maksimović.

Sagovornik portala N1 podsjeća da je slična situacija bila i sa kompanijom JAT ervejz, do momenta dok država nije preuzela dug.

”Nadali smo se da će tako biti i u slučaju Montenegro erlajnsa. Imali smo sve garancije, donesen je zakon leks specijalis i ostalo je samo još da potpišemo sporazum o dinamici naplate potraživanja. Sad je došlo do promjena, u Crnoj Gori su to proglasili za državnu pomoć, pa se s tim stalo. Priča se o gašenju kompanije Montenegro erlajns, a mi smo naravno stali u red sa ostalim povjeriocima”, ističe Maksimović.

Komentarišući pisanje pojedinih medija da je upravo Maksimović, koji je u rodbinskim odnosima sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, blokirao naplatu potraživanja ili uticao na to da se ona ne naplate, naš sagovornik tvrdi da je ”bilo baš suprotno”.

”Sve vrijeme sam ulagao ogroman napor ne bi li se to završilo, jer je to nešto što traje više od decenije. Učestvovao sam i u pokušaju da se država Crna Gora obaveže da vrati taj dug, ali ne znam da li će biti nešto od toga. U svakom slučaju, ponovo smo pokrenuli izvršenje i to je cijela istina o tom dugu”, uvjerava  Maksimović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.