Amnestijom hoće da smanje kazne Marovićima  i druge osuđene iz budvanske grupe

Radulović pozvao poslanike da ne podrže predlog zakona o amnestiji

Amnestijom hoće da smanje kazne Marovićima i druge osuđene iz budvanske grupe

Pravni zastupnik NVO MANS Veselin Radulović pozivao je sve poslanike koji nijesu u službi kriminala da to pokažu tako što neće podržati predlog zakona o amnestiji koji je, tvrdi, samo u interesu aktera korupcije i njihovih pomagača.

Prema njegovim riječima, predlog zakona o amnestiji koji je podnijela grupa poslanika još jednom pokazuje ozbiljne sumnje u povezanost vladajućih političkih struktura sa akterima organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou. On tvrdi da ovim predlogom poslanici žele da, ionako niske kazne izrečene licima osuđenim za najteža krivična djela, dodatno umanje za još jednu četvrtinu.

-Umanjenjem kazni koje već predstavljaju ruganje pravdi poslala bi se još jedna poruka da se najteži obilici kriminala isplate - navodi Radulović.

Takođe, smatra da za razliku od ranijih zakona o amnestiji, ovaj predlog ne propisuje da se amnestija ne odnosi na lica za kojima je izdata potjernica i koja izbjegavaju izdržavanje kazne zatvora.

"Tako bi se ova amnestija primijenila i na Svetozara i Miloša Marovića, kojima bi se umanjile kazne koje su dogovorili sa tužiocima, čije izdržavanje izbjegavaju i koje već predstavljaju ruganje zakonima i pravdi", ističe Radulović

Predlog zakona o amnestiji, dodaje advokat Mansa, oslobodio bi jedne četvrtine izrečene kazne i sve druge osuđene iz tzv. budvanske kriminalne grupe, ali i ostale izvršioce krivičnih djela korupcije na visokom nivou.

"Takođe, amnestija bi se odnosila i na sve švercere droge, kao i na izvršioce najtežih krivičnih djela, uključujući i Damira Mandića jedinog osuđenog za ubistvo Duška Jovanovića, zatim na osuđene za ubistvo Slavoljuba Šćekića i na sve druge izvršioce teških ubistava" ističe on i dodaje:

"Interesantno je da predlagači kao razlog za donošenje zakona navode to što im ista namjera da oslobode dijela kazne osuđene za visoku korupciju, šverc droge i najteža ubistva, nije uspjela pri donošenju prethodnog zakona. Zato predlagači smatraju da su osuđeni za visoku korupciju, šverc droge i najteža ubistva, diskriminisani u Crnoj Gori i da im treba smanjiti kazne koje su i sada smiješne kada se vide posljedice krivičnih djela za koja su izrečene".

Radulović napominje da amnestija nije pravo svakog osuđenog, kako to predstavljaju predlagači u interesu osuđenih za visoku korupciju, organizovani kriminal, šverc droge i najteža ubistva.

"Amnestija je politički akt milosti od strane parlamenta i ona se daje izuzetno jer se njome gasi pravo države na kaznu, derogira se krivično zakonodavstvo i zato ne smije biti široko korišćena. Umjesto da se amnestija koristi u izuzetnom slučajevima kada je to posebno opravdano, predlagači smatraju da svi akteri visoke korupcije i organizovanog kriminala imaju pravo na amnestiju i da se njima kazne moraju konstantno umanjivati. Tako su predlagači pokazali i svoj odnos prema korupciji i organizovanim kriminalu, koji ovakvim aktima više podstiču nego što rade na stvaranju uslova za njihovo suzbijanje", navodi Radulović.

Stoga, dodaje, nije teško zaključiti koji su razlozi i motivi iz kojih određeni poslanici žele da daju nove povoljnosti svim licima osuđenim za korupciju i organizovani kriminal.

"Zato će svi poslanici koji bi glasali za ovakav predlog zakona o amnestiji ojačati sumnje da akteri korupcije i organizovanog kriminala imaju odlučujući uticaj na njih i da se odluke u parlamentu donose u njihovom ličnom interesu. Na kraju, pozivamo sve poslanike koji nijesu u službi kriminala da to pokažu tako što neće podržati predlog zakona koji je samo u interesu aktera korupcije i njihovih pomagača", zaključio je Radulović.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.