Po kojim pravnim normama se osnivaju vjerske škole izvan IZ?
ilustracija

Vjersko obrazovanje

Po kojim pravnim normama se osnivaju vjerske škole izvan IZ?

Tragom informacija o sve razuđenijem vjerskom obrazovnom parasistemu koji je na djelovima teritorije Crne Gore uspostavilo novopazarsko sandžačko Muftijstvo, Pobjeda je u nizu tekstova pokušala da odgovori na nekoliko osnovnih pitanja vezanih za legalitet cijelog procesa.

Uspjelo se, međutim, tek djelimično - do nivoa takozvane administrativne evidencije. Ali, ključna dilema o dokumentacionoj osnovi i kontrolnim državnim mehanizmima ostala je nerazriješena, pa ni do danas nije sasvim jasno po kojim pravnim normama se osnivaju vjerske škole izvan sistema Islamske zajednice u Crnoj Gori.

Iako se u članu 17 Ugovora sa državom iz 2012. godine navodi da Islamska zajednica ima pravo da osniva vjerske škole i obrazovne institucije višeg nivoa za potrebe školovanja vjerskog osoblja, nema jasne odrednice koja bi sugerisala odnos potpisnica Ugovora (Vlade i IZ) prema takozvanim alternativnim obrazovnim ustanovama poput rožajske ženske Medrese, islamskih vrtića ili škola Časnoga Kurana.

I sve to potpuno van sistema i mogućnosti bilo kakve kontrole Islamske zajednice u Crnoj Gori.

U članu 20, doduše, dodatno se objašnjava da u skladu sa principom vjerske slobode, Crna Gora priznaje osnovno pravo roditelja na vjersko podučavanje njihove đece.

Ali, ni sa tom konstatacijom se ne razaznaje da li Islamskoj zajednici pripada ekskluzivno pravo osnivanja obrazovnih i vaspitnih ustanova ili se van tog sistema mogu uključivati i vjerske zajednice čija su sjedišta u drugim državama.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.