RSE: Mogerini napustila sastanak sa Haradinajem

Brisel

RSE: Mogerini napustila sastanak sa Haradinajem

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini napustila je sastanak Savjeta za pridruživanje i stabilizaciju uvrijeđena zbog insistiranja kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da se poveća učešće SAD u procesu dijaloga Beograda i Prištine, javlja reporter Radija Slobodna Evropa Đeračina Tuhina.

Ranije danas otkazana je konferencija za medije šefice evropske diplomatije i kosovskog premijera, koja je bila planirana po završetku sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU i Kosova.

Kako navode izvori u Briselu, Mogerinijeva je napustila sastanak sa Haradinajem, pošto je kosovski premijer zatražio značajnije učešće Amerikanaca u dijalogu, koji se pod okriljem Evropske unije, vodi između Beograda i Prištine.

Atmosfera je, prema navodima Radija Slobodna Evropa, bila napeta od početka.

Predstavnici EU nisu željeli da komentarišu ovaj događaj, ali je predstavnica za štampu šefice EU za spoljnu politiku Maja Kocijančič rekla da je sastanak otkazan  zbog rasporeda.

Otkazivanje konferencija za novinare u Briselu drugi je ozbiljan udarac za Haradinaja u proteklih nekoliko dana, pošto je krajem prošle sedmice američka ambasada u Prištini oštro kritikovala vlasti u Prištini zbog pokušaja da se redefiniše sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Haradinaj i Mogerini su razgovarali o evropskom putu i perspektivi Kosova, prenijela je Anadolija.

Haradinaj je naglasio da je dinamikom utvrđenom od strane nove Vlade ubrzan proces ispunjavanja evropske reformske agende i kriterijuma utvrđenih Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, saopšteno je iz Vlade Kosova.

On je rekao da je Kosovo posvećeno i radi na reformama u oblasti vladavine prava, ekonomskog razvoja, obrazovanja i zdravstva i ima za cilj da se do kraja 2018. dobije status zemlje kandidata za članstvo u EU.

Haradinaj je rekao da evropska perspektiva Kosova treba da bude jasna i otvorena i podvukao je važnost zaključenja procesa liberalizacije viza sa EU. Kazao je da je Kosovo ostalo poslednja i jedina zemlja u Evropi bez slobode kretanja i ubrzavanje ovog procesa pomoglo bi građanima i zemlji. Haradinaj je kazao i da je Kosovo ispunilo svoje obaveze u ovom procesu, a da je preostali kriterijum koji se odnosi na sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom pokrenut početkom rada nove Državne komisije. Rekao je da će se nalazi te komisije koji budu u završnom izvještaju analizirati i nakon toga će se procesuirati dalje.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.