Radmila Vojvodić tuži UCG
Radmila Vojvodić

Traži da se poništi odluka o njenom razrješenju

Radmila Vojvodić tuži UCG

Advokat Nikola Martinović, koji zastupa smijenjenu rektorku Radmilu Vojvodić, podnio je tužbu Upravnom sudu protiv Univerziteta Crne Gore, tražeći da se hitno poništi odluka Upravnog odbora o njenom razrješenju, navodeći da je nepravilno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje.

Martinović očekuje da sud usvoji tužbu i poništi odluku Upravnog odbora od 3. oktobra kojom je rektorka smijenjena na inicijativu pet predstavnika Vlade u tom tijelu.

U obrazloženju tužbe podsjetio je na razloge smjene – da je Vojvodić, između ostalog, „svojim usmenim saopštavanjem, kao i kontinuiranim saopštenjima putem medija iskazivala krajnje negativan odnos prema politici Vlade Crne Gore“ i da se krajnje negativnim saopštenjima direktno suprotstavila kako odlukama Vlade, tako i odlukama Upravnog odbora, prenosi Pobjeda.

Kako je naveo u tužbi, „ako bi ovakav stav Upravnog odbora posmatrali u kontekstu razvoja slobodne misli, onda bi mogli očekivati da Upravni odbor, kao nekad Papa Pavle IV, sastavi 'Index librorum prohibitorum', na koji bi stavili svako djelo u kome se kritikuje Vlada ili Upravni odbor“.

„Nadam se da ne bi nastavili istim pravcem i tražili da se rektor kao Giordano Bruno spali na Trgu Navona (za naš slučaj prikladniji bi bio Trg Svetog Petra Cetinjskog), ili kao Galileo Galilej progna zbog nepočinstva djelovanja i slobode misli“, napisao je Martinović u tužbi.

Odgovornost rektora, prema njegovim riječima, "ne može i ne smije biti sagledana birokratskom vizurom koja ga vidi kao namjesnika ili sreskog načelnika akademske zajednice, čija je dužnost da bez pogovora sprovodi političku volju osoba koje nazorima, pozicijom, likom i dijelom ne pripadaju akademskoj zajednici".

Mina/Rtcg

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.