Radulović: Što ne prisuškuju kriminace?
Ilustracija

Crna Gora i veliko uvo

Radulović: Što ne prisuškuju kriminace?

Ko je čitao kultni roman Miodraga Bulatovića “Heroj na magarcu”, sjetiće se da je glavnom obavještajcu ondašnje bjelopoljske kasabe zbog povećanog obima posla enormno poraslo uvo koje je koristio za svo informativni rad. Današnjim tajnim agentima mnogo je lakše, možda im je i previše lako…

Osnovni sud u Podgorici je poništio sporazum između Agencije za nacionalnu bezbjednost i Ministarstva unutrašnjih poslova, prema kojem su tajni agenti imali nesmetan pristup podacima građana. Ovaj sporazum, prema kojem su službenici ANB stekli neometan i stalan pristup svim registrima koje vodi Ministarstvo unutrašnjih poslova datira iz 2014. godine.

Presudu da je takav sporazum bio nezakonit donio je sudija Simo Rašović, na temelju tužbe zaposlenih u Mreži za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) - Vanje Ćalović Marković, Dejana Milovca i Veselina Bajčete. Presuda pokazuje da ANB godinama krši osnovna prava građana Crne Gore, mimo zakona.

“Ohrabruje činjenica da je sud donio ovu presudu i iskazao spremnost da primjeni praksu Evropskog suda za ljudska prava. Zabrinjava što je ovaj slučaj pokazao nastavak prakse po kojoj izvršne vlasti, odnosno bezbjednosne službe, nastavljaju da krše osnovna ljudska prava građana koji nijesu osumnjičeni za neko krivično djelo.” kaže za Kodex pravni zastupnik NVO MANS Veselin Radulović.

AoBktkqTURBXy84M2I2ODU3ZjU3Nzk2ZDk4MDlmNWNhYTczOWI1OWFhMC5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Osim sporazuma sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, ANB je identične sporazume imala i sa crnogorskim mobilnim operaterima. I te je sporazume sud poništio. I u tom, a i u ovom drugom postupku MANS je dokazao da su građani, pa i sami zaposleni u MANSu, godinama bili pod nezakonitim nadzorom, kaže Radulović.

“Umjesto da odgovorna lica nakon tih presuda budu pozvana na odgovornost a sa praksom se prekine, ovi slučajevi samo pokazuju da izvršnu vlast i bezbjednosne službe ne brinu puno ni pravosnažne sudske presude ni stavovi Evropskog suda za ljudska prava, odnosno da su spremni da i ubuduće nastave sa kršenjem Ustava, Evropskih konvencija i osnovnih ljudskih prava i sloboda.” konstatuje za Kodex Veselin Radulović, advokat MANSa.

Ko je čitao kultni roman Miodraga Bulatovića “Heroj na magarcu”, zna i da je pominjano veliko uvo ipak vršilo selekciju pri skupljanju informacija. U današnje vrijeme tu bi selekciju, ko se snima i kako, trebalo da vrši Sud na osnovu predstavljenih dokaza da se nad određenom osobom trebaju sprovesti mjere tajnog nadzora. A ne kroz neometan i stalan pristup svim registrima i sredstvima komunikacije, kako su ANB, MUP i mobilni operateri regulisali međusobnim sporazumom.   

“Sa druge strane zabrinjava i činjenica da iste te službe svoja ovlašćenja i represiju, do sada, nikad nijesu usmjerile prema akterima organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou.” poručuje Veselin Radulović, advokat MANSa.

Ko zna šta bi mogli čuti… 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.