UCG: Uplašeni profesori potpisuju protestno pismo
UCG

Zbog razrješenja Vojvodić

UCG: Uplašeni profesori potpisuju protestno pismo

Protestno pismo zbog, kako su naveli, nezakonite odluke Upravnog odbora juče ujutro potpisalo je 15 profesora, a među njima je i predsjednik Centra za doktorske studije Zdravko Krivokapić, koji je na konferenciji za novinare kazao da je razrješenje Vojvodić posmatrao statistički kao nemoguć događaj.

''Razlog zašto se to tako desilo možda treba tražiti u krilatici: ovi gore ne ljube regule i uspjeh je nedopustiv. Danas kada pogledamo šta je to odrednica za našu budućnost, ja sam, pravo da vam kažem, uplašen. Šta će biti sa nama? Postavlja se pitanje ko je sljedeći. Dovoljno je da imate određeni broj ruku i apsolutno nije bitno šta su činjenice'', rekao je on.

I predsjednik Naučnog odbora, član Upravnog odbora, Vladimir Pešić, rekao je da je ,,na djelu erdoganizacija univerziteta“. On je ispričao novinarima da su pokušali da ga disciplinuju na sjednici na kojoj je, prema njegovim riječima, Duško Bjelica rekao da za sve one koji budu pričali protiv odluke o razrješenju on će se pobrinuti da završe karijeru u tom tijelu.

''Kao naučnik i kao čovjek, bio na ovoj poziciji ili ne, nastaviću da pričam za dobrobit Crne Gore i za dobrobit UCG koga cijenim i volim kao svoju kuću, isto kao što volim ovu zemlju'', rekao je on.

Bivši prorektor Predrag Stanišić kazao je novinarima da ,,Vlada radi što misli da treba, ali da, zapravo, ne zna šta radi“.

''Nije ovdje smijenjena rektorka, ovim postupkom je urađena mnogo gora stvar. Zaustavljen je reformski proces'', rekao je on.

Crnoj Gori, prema riječima profesora Saše Milića, treba dosta vremena da svoje odluke i poteze bazira na kvalitetu.

''Biću malo ironičan, možda su i program VMŠ kolege iz Ministarstva prosvjete mogli prepisati od Hrvata kao i ostalo. Možda bi tako bilo bolje'', rekao je on.

Dekan Filološkog fakulteta Dragan Bogojević kazao je da je kriza na UCG produbljena kada je UO odbio da prihvati kandidate Vojvodić za prorektore sa kojim je željela da nastavi najtemeljniju reformu na UCG. ''Da je sreće, ovakvim rektorom i ovakvom reformom mnogi bi trebalo da se ponose u našem društvu'', kazao je on.

I bivši prorektor Živko Andrijašević rekao je da je odluka o smjeni Vojvodić neuobičajena za demokratske zemlje. Ne zna, kazao je, državu gdje se na takav način Vlada odnosi prema univerzitetu.

''Ovim je nanesena šteta ne samo Univerzitetu, već i ugledu kao demokratske zemlje. Ne znam koja to vlada, koja to politika, koja to partija može profitirati od ovakvog obračuna sa UCG'', kazao je on.

Kasnije juče, protestno pismo podržalo je još 40 predstavnika akademske zajednice, a podrška je stigla i od Fakulteta dramskih umjetnosti.

 

Pobjeda

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.