Zašto žene odbijaju seks?
Ilustracija

Medicinski fenomen

Zašto žene odbijaju seks?

Stres i previše aktivan način života utiču na ljudsko zdravlje. Vjerovali ili ne, stres je jedan od uzroka zašto žene oboljevaju od dispareunije, koja se manifestuje bolnim polnim odnosima.

Nedavno istraživanje sprovedeno na gotovo 7.000 seksualno aktivnih žena od 16 do 74 godine upućuje na to da taj medicinski problem nije redak i pogađa žene svih godina.

Najčešći je kod žena u kasnim pedesetim i ranim šezdesetim godinama, a slijedi ih grupa žena od 16 do 24 godine. Ljekari u ovom slučaju mogu da pomognu, ali žene se rijetko obraćaju za pomoć jer je dispareunija još uvijek tabu.

Dispareunija je čvrsto povezana sa drugim seksualnim problemima. Mnogo je različitih fizičkih, psihičkih i emotivnih faktora koji mogu da uzrokuju bolan snošaj, a to može da bude vrlo složeno za liječenje.

Na žalost, zbog ovog problema mnoge žene odbijaju seks, ali ne govore o stvarnom stanju.

B92

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.