Novi virus kruži Fejsbuk Mesindžerom
Ilustracija

Budite oprezni

Novi virus kruži Fejsbuk Mesindžerom

Korisnici Fejsbuka koji vole komunicirati sa svojim prijateljima putem Mesindžera trebali bi ovih dana biti posebno oprezni.

Naime, upravo se putem Mesindžera širi virus koji na računar instalira različite maliciozne programe.

Virus se širi putem poruke koja se prikazuje kao da dolazi od nekog od prijatelja. Poruka sadrži link s imenom primaoca.

Klikne li primalac na taj link, otvara mu se fotografija s profila pošiljaoca koja je prikazana kao da sadrži video. Klikne li primalac na link, pokrenuće instalaciju zloćudnog programa. Zavisno od operativnog sistema, jezika ili tipa uređaja na kojem se koristi Fejsbuk Mesindžer, virus će instalirati program koji će prouzrokovati najviše štete.

Među programima koji su do sad uočeni su SMS premium pretplata za preuzimanje lažnih dokumenata ili WAP Billing, program koji će automatski skidati novac s računa za vaš mobilni telefon.

Stručnjaci za sigurnost savjetuju svima da koriste Mesindžer, ali i druge 'chat' programe oprezno i ne otvaraju  linkove bez prethodne provjere kod pošiljaoca o čemu se radi, piše Zimo.hr.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.