Putinovo obezbjeđenje izbačeno sa samita u Durbanu

Incident u južnoafričkoj republici

Putinovo obezbjeđenje izbačeno sa samita u Durbanu

Samit zemalja BRIKS-a u Durbanu obilježio je i manji incident u kome su učestvovali pripadnici južnoafričkog obezbjeđenja koji nisu tjelohraniteljima ruskog predsjednika Vladimira Putina dozvolili da uđu u zgradu u kome se održavao skup, prenose ruski mediji.

Kako prenosi ruska televizija "Russia Today" (RT), Putin je ušao u zgradu sa nekoliko tjelohranitelja, ali ubrzo posle toga pojavili su se ljudi u vojnim uniformama koji ostatku ruskog obezbjeđenja nisu dozvolili da uđu u zgradu. 

Rusi su se u početku opirali naredbi obezbjeđenja i pokušali da objasne da su dio delegacije, ali južnoafrički tjelohranitelji su bili neumoljivi i samo su više puta ponovili “Napolje, napolje”. 

Oni su napustili zgradu, a kako prenosi RT, kasnije im je ipak omogućeno da uđu u zgradu. 

Putinov portparol Dmitrij Peskov prokomentarisao je incident riječima da je u pitanju greška domaćina i da samit nije dobro organizovan kako se očekivalo. 

Tokom samita je bilo komentara da ovo nije jedino grubo ponašanje prema ruskim diplomatama, pa se tako šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu i drugim članovima ruske delegacije dogodilo da im obezbjeđenje “ispred nosa” zatvori vrata.