UNS i NUNS: Obezbjeđenje Opštine Inđija fizički napalo novinarku

UNS i NUNS: Obezbjeđenje Opštine Inđija fizički napalo novinarku

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštili su da je obezbjeđenje Opštine Inđija fizički napalo novinarku portala IN Medija Vericu Marinčić i zatražili da vinovnik bude kažnjen.

UNS je objavio da ju je pripadnik obezbjeđenja gurao da bi je izbacio iz zgrade opštine.

"Uhvatio me je čvrsto za nadlakticu i stegao ne bih li ispustila telefon iz ruke, i na kraju mi ga je oteo. Viknula sam, a koleginica iz Televizije N1 videla je incident i snimila ga. On je tada ustuknuo", rekla je Marinčić.

Ona je objavila da je incident prijavila policiji i dala izjavu.

Marinčić je izvještavala sa protesta mještana Čortanovaca zbog ukidanja željezničke stanice, dok je trajao sastanak predsjednika Opštine Inđija i predstavnika mjesnih zajednica Čortanovci i Beška.

UNS dodaje da je u opštinsku zgradu ušla sa ostalim novinarima, te da joj je šef kabineta predsjednika opštine rekao da napusti zgradu jer nema akreditaciju iako je nisu imali ni ostali novinari, a nije ni potrebna za tu vrstu događaja.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je da nosioci vlasti svim novinarima moraju da obezbjede nesmetano izveštavanje sa događaja koji su od javnog interesa.

"Osuđujemo primenu sile nad novinarkom Vericom Marinčić i pozivamo nadležne da je zaštite i reaguju u skladu sa ovlašćenjima", dodao je NUNS.

Na vlasti u Opštini Inđija je Srpska napredna stranka (SNS).

Novinarska udruženja naglasila su da je zakonom zabranjeno da pripadnik privatnog obezbjeđenja fizički dotakne stranku i da napadač za ovakav postupak mora da odgovara.

Izvor:Slobodnaevropa

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.