Otkrivena djevojka sa potresnog spota

Autor klipa je Mia Hujić

Otkrivena djevojka sa potresnog spota

Klip “Jedna fotografija dnevno u najgoroj godini života“, koji pokazuje lice nasmijane djevojke na početku videa sve do posljednje potresne fotografije nasilja u kojoj ona moli za pomoć, izazvao je mnogo burnih reakcija, piše "Telegraf".

Autor klipa je Mia Hujić, filolog i prevodilac italijanskog jezika. Radila je kao hostesa i model u šou-rumovima u Italiji, modnim kućama “Ralf Loren” i “Džil Sander”. Kao prevodilac sarađivala je s filmskim kućama i radila na snimanju italijanskih serija. 

Kada su novinari došli do nje, Mia je je bila izennađena i uzbuđena. 

- Kako ste me uopšte pronašli?! Izvinite, ne mogu ništa da vam kažem, baš ništa. Ovo je ludnica posljednjih nekoliko dana. Molim vas, razumite me, ne bih željela da dajem zvanične izjave ovim povodom – rekla nam je Hujić. 

Visokobudžetni spot, u kome se čuje muzika u pozadini u trajanju od nešto više od minut, postavljen je na "YouTubeu" pod korisničkim imenom "fero 061982". Mia je u spotu prikazala 365 dana jednog života, a s vremena na vrijeme na njenom licu se vide masnice, tragovi davljenja, “šljive” ispod očiju, otvorene rane na čelu i usnama. Sve kulminira dramatičnom porukom koju djevojka drži na kraju snimka, a koja glasi: “Pomozite mi. Ne znam da li ću dočekati sutra”. 

Za samo tri dana video-snimak je imao preko 500.000 pregleda i više od 1.500 komentara. Neki od korisnika "YouTubea" nudili su pomoć, čak su i planirali konkretnu akciju kako bi nesretnu djevojku spasli iz vrtloga nasilja. 

Snimak su prenijeli gotovo svi portali u okruženju, a priča je dospjela i u uticajne svjetske medije kao što su poznati The Huffington Post iz Kanade i francuski “L’Express”.