Šetnja je bolja od teretane
Šetnja brzim korakom potroši 245 kcal/h. Foto:Ilustracija

Aktivnost se preporučuje svima

Šetnja je bolja od teretane

Fizička neaktivnost svrstava se među najveće faktore rizika po zdravlje.

Zbog toga se sve više ljudi koji njeguju zdrav stil života trude da budu aktivni. Iako to u većini slučajeva podrazumijeva odlazak u teretanu, nova saznanja pokazuju da duge svakodnevne šetnje imaju bolji efekat na opšte zdravlje nego intenzivni treninzi, koji su hvaljeni zbog pozitivnog uticaja na gubljenje težine.

Jedno novo istraživanje pokazuje da čak i kada se kratkim intenzivnim treninzima ili dužim hodanjem sagori isti broj kalorija, kod osoba koje su to postigle hodanjem reguliše se nivo holesterola.

Glavni istraživač Hans Savelberg, međutim, tvrdi da je to samo manji dio pozitivnog efekta koji hodanje ima na organizam. U svakodnevnom životu, nažalost, ipak preovladavaju periodi neprekidnog sjedenja, koje je nezdravo.

- Istraživanje pokazuje da ukoliko svakoga dana vježbate pola sata, ali ostatak dana presjedite, imaćete nezdrav način života. Iako vam vježbanje pomaže da sagorite kalorije, intenzivno sjedenje pokreće negativne zdravstvene efekte - tvrdi Savelberg.

Što se samog stajanja tiče, istraživači smatraju da čak i ustajanje sa stolice predstavlja signal za buđenje tijela koje potom počinje snažnije da aktivira sve svoje sisteme.

Aktivnost se preporučuje svima kako bi sačuvali ili popravili opšte zdravlje, a naročito onima koji se bore sa viškom kilograma. Ako već ne mogu da smanje dnevni unos kalorija, važno je da ih potroše što više tokom dana. Istraživači tvrde da vam neće biti teško da to i postignete kada jednom otkrijete kako tijelo koristi kalorije kao pogonsko gorivo. Sve što se ne utroši taloži se na stomaku, bokovima, zadnjici i butinama. A, da biste „izgubili“ 500 grama nedeljno treba da potrošite 3.500 kalorija više nego obično.

POTROŠNJA KALORIJA

Pilates 160 kalorija na sat

Šetnja brzim korakom - 245 kalorija na sat

Trčanje (srednjim tempom): 640 kalorija na sat

Biciklizam (brzina oko 24 km/h): 640 kalorija na sat

Trčanje uz stepenice: 480 kalorija za pola sata

Preskakanje konopca (umjereni tempo): 320 kalorija za pola sata

(Izvor:novosti.rs)