U Černobilu žive radioaktivni somovi (VIDEO)

Neobičan kanal

U Černobilu žive radioaktivni somovi (VIDEO)

Eugene Mazurenko u nedavnoj posjeti černobilskoj zoni odlučio je da napravi jedinstven snimak. Kameru je uronio u kanal kojem se nekada hladio reaktor, a danas buja - životom.

Podvodni snimak mladog entuzijaste Eugenea Mazurenka brzo se proširio društvenim mrežama, iako naizgled pokazuje još samo jedan kanal i životinjski svijet u njemu. Ali, ovaj je kanal sve samo ne običan.

On se naime nalazi u neposrednoj blizini nuklearne elektrane koja je poznata u cijelom svijetu po katastrofi iz 1986. godine, a njegova je namjena bila hlađenje reaktora. Voda u njemu je već godinama ozračena, ali uprkos tome u njemu se uspio razviti naizgled normalan život.

Ono što je gledaoce snimka najviše zaintrigiralo je svakako veličina ribe, posebno soma, a stručnjaci objašnjavaju da to najvjerojatnije nije rezultat izloženosti radijaciji već jednostavno nedostatka prirodnih neprijatelja.

Ovo svakako, nije prvi ovakav snimak. Jednu sličnu mogli smo vidjeti prije godinu dana, a dosad ju je vidjelo gotovo milion ljudi. Naravno, riba iz černobilskog kanala nije za konzumaciju, niti će biti još vijekovima

 

Nezavisne


 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.