Oralni seks može da vas ubije! Evo i kako
Foto: Profimedia

Oprez!

Oralni seks može da vas ubije! Evo i kako

Ljekari upozoravaju mladiće i djevojke da paze s kim će šta da rade u krevetu. Kako se pokazalo, oralni seks povećava rizik od raka grla za čak 22 puta.

Vrlo čest soj humanog papiloma virusa, HPV-16, za kojeg je dokazano da izaziva kancer grlića materice i tumore penisa, može da završi i u ustima, putem oralnog seksa, pa tako dovesti i do raka grla.

Povezanost između HPV-16 virusa i prisutnosti tumora u ustima, na jeziku i krajnicima, otkrilo je istraživanje jednog univerziteta u Njujorku.

HPV ne izaziva direktno rak grla, ali mijenja ćelije ždrijela i može ih pretvoriti u karcinogene.

Tako je za osobe, koje imaju partnere sa dijagnostikovanim HPV-16 virusom, 22 puta veća vjerovatnoća da dobiju rak grla.

Podsjetimo, prethodna istraživanja otkrila su da je za muškarce dva puta vjerovatnije da će dobiti rak grla. To bi moglo da bude zato što ovog virusa ima u većoj koncentraciji na vagini nego na penisu, ali bi svakako na ovu temu trebalo da bude urađeno mnogo više istraživanja.

Najnovija studija je bila vrlo opsežna, jer je obuhvatila čak 97 hiljada ljudi, a istraživači su pratili njihovo zdravstveno stanje pune četiri godine. Svi ispitanici prethodno su testirani na prisustvo HPV-a putem brisa grla.

Nekoliko godina kasnije, 132 učesnika oboljelo je od raka grla, a upoređivanjem podataka, istraživači su došli do zaključka da su ljudi, koji su u uzorku sluzi imali HPV-16, imali veći rizik od oboljenja, za pomenutih 22 puta.

Takođe, stručnjaci smatraju da je upravo HPV virus odgovoran za čak 70 posto ukupnih oboljenja od raka grla ili kancera na predjelu glave. Kroz četiri godine, tumori glave i vrata mogli bi da nadmaše čak i rak materice, upozoravaju nas oni.

Telegraf.rs

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.