Električni Ševrolet
Ševrolet "Spark EV"

Salon automobila u Ženevi

Električni Ševrolet "Spark"

Nakon svјetske premijere Spark "EV", električnog vozila u Los Anđelesu prošle godine, Ševroletov novi mini automobil na baterije će po prvi put biti predstavljen evropskoj publici na ovogodišnjem Sajmu automobila u Ženevi. Ovaj model će od 2014. godine biti u prodaji na odabranim evropskim tržištima.

Predviđa se da će Chevrolet "Spark EV" postaviti standarde u pogledu performansi urbanih gradskih električnih automobila, i napaja se najnaprednijim električnim motorom i baterijskim sistemom koji je General Motors ikada napravio.

„Spark EV je gradski automobil sa nultom emisijom štetnih gasova i inteligentnom konekcijom koji je zabavno voziti", kaže Suzan Dokerti, predsјednik i generalni direktor Ševroleta i Kadilaka za Evropu.

Srce pogonskog sistema Spark "EV" automobila je GM-ov električni motor sa permanentnim magnetima. Ovaj elektromotor proizvodi više od 130KS(100 kW), i postiže ubrzanje od 0-100 km/h za ispod 8,5 sekundi.

Spark "EV" će biti opremljen litijum-jonskom baterijom od preko 20 kWh, koja radi uz pomoć aktivnog sistema za hlađenje i grejanje tečnosti. Zahvaljujući sofisticiranoj tehnologiji ove baterije, očekuje se da će Spark "EV" ostvariti električni domet koji je među najboljima u praksi. Baterija je napravljena tako da omogući brzo punjenje običnom naizmeničnom strujom (AC) i jednosmernom strujom (DC).

Jednosmerna struja će omogućiti automobilu da napuni do 80% svojih kapaciteta za oko 20 minuta. Pored toga, baterijski sistem može da podnese nekoliko brzih punjenja jednosmernom strujom dnevno. Punjenje naizmeničnom strujom zahtијeva između 6 i 8 sati, ako koristite utičnicu od 230V. Set sa kablom za punjenje je deo standardne opreme.

Pogledajte ponudu Ševrolet "Sparka" na sajtu Mojauto.rs.

Spark EV dolazi sa Chevrolet MyLink sistemom kao dijelom standardne opreme, koji korisnicima omogućava da povežu kompatibilne smarfonove na radio sa ekranom visoke rezolucije osetljivim na dodir. Chevrolet MyLink će podržavati veliki broj odabranih aplikacija što će korisnicima omogućiti navigaciju pomoću njihovog smartfona, kao i slušanje radio stanica širom svijeta preko interneta. Sistem za nadgledanje vožnje unazad će obezbijediti pomoć kada automobil ide u rikverc.

 

(Izvor: Blic)