Odakle zaista potiče Stounhendž?
Stounhendž

Odakle zaista potiče Stounhendž?

Profesor Majk Parker Pirson s Koledža u Londonu predstavio je kontroverznu teoriju prema kojoj Stounhendž nije originalno izgrađen u Engleskoj gdje se trenutno nalazi, nego je tamo dovučen iz Velsa – i to 500 godina nakon što je tamo postavljen.

"Vrlo je vjerovatno da je slavno kamenje raskomadano i dovučeno u engleski Viltšir. Stounhendž je zapravo ‘second-hand’ spomenik, u to sam prilično siguran. Jako rijetko naiđemo na nešto revolucionarno, ali ovo je definitivno takav slučaj", izjavio je Parker Pirson za Guardian. 

Naime, oblici rupa koje su urezane u kamenje pored Preseli Hilsa u velškom Pembrokširu podudaraju se s oblikom kamenja slavnog spomenika. Upravo je to arheologe na čelu s profesorom Pirsonom dovelo do takvog zaključka. 

Dosad se smatralo da su graditelji Stounhendža veliko kamenje donijeli iz Preseli Hillsa kako bi, iz nepoznatih razloga, izgradili kružni spomenik. Smatralo se da su dijelovi spomenika doneseni iz Velsa, ali ne i da je današnji spomenik u cjelosti tamo bio postavljen. Pronađene rupe datiraju između 3.400 i 3.200 godina prije Hrista, dok se za Stounhendž procjenjuje da je u Viltširu sastavljen 2.900 godina prije nove ere. 

Studija Majkovog istraživačkog tima u kojoj su mu se pridružili stručnjaci Univerziteta u Mančesteru, Bornmutu i Sauthemptonu objavljena je u časopisu “Antiquityju”.

B92

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.