Pilatesom do fleksibilnosti, lijepo oblikovanih mišića i izdržljivosti
ilustracija

Naučite umom kontrolisati tijelo

Pilatesom do fleksibilnosti, lijepo oblikovanih mišića i izdržljivosti

Pilates je sistem vježbanja koji je početkom 20. vijeka razvio njemački sportista i trener Joseph Pilates.

 Sam tvorac ovog načina vježbanja dao mu je ime kontrologija jer je vjerovao da se radi o načinu vježbanja u kojem um kontroliše mišiće.

 Prvi Pilates Studio otvoren je 1926. godine u New Yorku.

 Nijedna druga fizička aktivnost nije u posljednjih desetak godina doživjela veću ekspanziju od pilatesa. Od elitističke aktivnosti rezervisane samo za uzak krug ljudi, pilates je postao vježba za mase širom svijeta.

 S obzirom na sve njegove dobrobiti, ne čudi što se sve veći broj ljudi odlučuje upravo za ovaj način vježbanja.

Prednosti pilatesa

Pilates je način vježbanja kojim ćete postići fleksibilnost, lijepo oblikovane mišiće i izdržljivost.

Naglašavajući pravilno disanje, ispravno držanje i koncentrišući se na polagane i kontrolisane pokrete, postaćete usklađeni s vlastitim tijelom.

Pilates se temelji na holističkom pristupu - objedinjuje 500 vježbi koje usklađuju tjelesne pokrete i disanje - tretirajući ljudski organizam kao nerazdvojnu cjelinu fizičkog i psihičkog.

Svaka pilates vježba zasniva se na nekoliko osnovnih načela, a to su: koncentracija, kontrola i osvješćivanje težišta u tijelu, mekoća pokreta, preciznost, disanje, mašta i intuicija.

Pilates je oblik vježbanja u kojem je kvalitet pokreta mnogo važnija od broja ponavljanja.

Takođe, veliki naglasak se stavlja na pravilno disanje jer upravo na taj način možete pokrete učiniti maksimalnom snagom i učinkovitošću.

Prednosti pilatesa:

- fizička i psihička ravnoteža te bolja koncentracija

- jača i čvršća muskulatura što utiče na uspravnije držanje

- pravilno disanje - povećava se kapacitet pluća, poboljšava se cirkulacija

- brži oporavak kod povreda tkiva - uključuje se u vježbe rehabilitacije

Vježbanjem pilatesa razvijate središnji dio tijela u kojem se nalaze duboki trbušni mišići te mišići uz kičmu.

Dok klasično vježbanje utegama potiče razvoj kratkih i loptastih mišića, pilatesom gradite duguljaste mišiće i pomažete elastičnosti i pokretljivosti zglobova.

Tijelo u kojem je uravnotežena snaga i fleksibilnost puno je manje sklono povredama.

Mnogi oblici konvencionalnog vježbanja potiču rad najčešće samo većih mišićnih grupa dok se slabije mišićne skupine zapostavljaju što je često uzrok i mnogih povreda i bolova.

Pilates je i tu u prednosti jer se u njemu služite cijelim tijelom, pa čak i gležnjevima i stopalima.

Nijedna mišićna grupa u pilatesu nije u prednosti nad drugima, kao što nijedna nije ni zapostavljena. Pilatesom ćete aktivirati čitavo tijelo i vježbati uravnoteženo te značajno umanjiti opasnost od povreda.

Tokom treninga pilatesa aktiviraćete sve mišićne grupe, izvodeći kontinuirane i tečne pokrete. Kad razvijete pravilnu tehniku, moći ćete "prevaspitati" vlastito tijelo da se kreće na zdraviji i sigurniji način.

Na taj način ćete ubrzati oporavak kod povreda, poboljšati svoje sportske performanse, popraviti držanje i pozitivno uticati na sveukupno zdravlje.

S obzirom da pozitivno utiče na izgradnju središnjeg dijela tijela, pilates kao redovnu aktivnost uključuju i mnogi aktivni sportisti.

Jačajući mišiće uz kičmu te trbušne mišiće, pilatesom sportisti jačaju, postaju agilniji, sprječavaju povrede i popravljaju ukupne sportske performanse.

Od rekreativaca do profesionalnih sportista, za pilates se odlučuju oni koji žele:

- spriječiti povrede

- ispraviti neravnotežu mišića

- popraviti držanje

- spriječiti stres

- postići veću fleksibilnost i izdržljivost

- poboljšati kvalitetu kosti

- smanjiti masne naslage

Još jedna pozitivna odlika pilatesa jest ta da se njime mogu baviti svi, bez obzira na dob, pol ili tjelesnu kondiciju.Naime, program se lako može prilagoditi specifičnim potrebama i mogućnostima pojedinca.

Potrebna oprema za pilates može biti vrlo jednostavna - kupite prostirku za pod i na njoj odradite svoj trening pilatesa. Kad vam dosadi trening bez rekvizita, nabavite pilates ring, veliku ili mala loptu, elastičnu traku i slično.

Pilates možete vježbati sami kod kuće. Moj savjet je da ipak, nekoliko prvih sati vježbate uz nadzor instruktora pilatesa kako biste naučili osnovne pokrete i pravilno disanje te izbjegli nepravilno izvođenje vježbi.

Preporučuje se trenirati pilates 2 do 3 puta sedmično uz dodatak aerobnih aktivnosti kao što su plivanje, vožnja biciklom ili brzo hodanje.

(Alternativa za vas)