Gdje je nastala joga?
Ilustracija (Foto: Pixabay)

Gdje je nastala joga?

Joga je nastala u drevnoj Indiji.

Joga ima korijene u drevnoj prošlosti Indije. Od postojećih 17 sistema joge, Zapad poznaje uglavnom tri: džana jogu, sistem kritičkog istraživanja uslova saznanja, karma jogu, koja se zasniva na zakonu uzroka i posljedice i hatha jogu, čiji je zadatak disciplinovanje tijela, uma i duha. Joga je jedna od psihofizičkih tehnika, pomoću kojih se širi percepcija i dostiže vrhunsko samoostvarenje.

Stara indijska legenda govori da je svakom čovjeku na rođenju dat određen broj udisaja i izdisaja, a od svakog zavisi koliko brzo će disati, shodno tome i živjeti.

Izvor RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.