Vlasti Srbije privele zamjenika direktora policije Kosova i četiri policajca:

NA GP JARINJE

Vlasti Srbije privele zamjenika direktora policije Kosova i četiri policajca: "Odvedeni na razgovor"

Kasno u srijedu, Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova saopćilo je da srbijanske vlasti drže zamjenika direktora kosovske policije i još četiri policajca.

Ministarstvo je saopšilo da je zamjenik direktora kosovske policije Dejan Janković od srijede ujutro "bez ikakvog objašnjenja u pritvoru".

Janković, porijeklom iz opštine Štrpci, jedne od šest opštna s većinskim srpskim stanovništvom južno od Ibra, zaustavljen je na granici sa Srbijom, Jarinju, na sjeveru Kosova, i odveden na razgovor u Rašku.

“Uzimajući u obzir ovu ponovljenu praksu Srbije prema građanima i policijskim službenicima, s njima razgovaraju razni srpski državni akteri”, navodi kosovsko ministarstvo.

Ministarstvo ističe da su srbijanske vlasti privele "10 pripadnika kosovske policije (Albanaca i Srba)", ali da je petorica već puštena.

Kako ističu iz ministarstva, nadležne institucije pružaju tačne informacije kako bi se ova situacija razjasnila.

Od ranog jutra, putnici u autobusima i vozilima koji su prevozili građane s zapada na Kosovo ili obrnuto, bili su zaustavljani, oduzimani su im lični dokumenti i s njima se razgovaralo bez ikakvog prethodnog obrazloženja, navodi ministarstvo.

Ministarstvo optužuje srbijanske vlasti da su "satima zadržavale građane u uredima srbijanskih vlasti i ispitivale ih o sudjelovanju ili eventualnoj povezanosti s Oslobodilačkom vojskom Kosova ili ratom na Kosovu".

Jankovićevo pritvaranje u Srbiji dolazi istog dana kada je Ministarstvo vanjskih poslova Kosova rano u srijedu objavilo da je Srbija zaustavila autobuse s putnicima s Kosova na granicama s Hrvatskom i Mađarskom kao znak odmazde za podršku za članstvo Kosova u toj Vijeću Evrope.

Ovo nije prvi put da su u Srbiji privedeni ili uhapšeni pripadnici srpske zajednice s Kosova koji sudjeluju u kosovskim institucijama ili nisu bliski Srpskoj listi koju podržava vladajuća Srpska napredna stranka u Srbiji.

Izvor:Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.