Vučić zamolio predsednika Azerbejdžana za podršku Srbiji

Vučić zamolio predsednika Azerbejdžana za podršku Srbiji

Vučić je na svom Instagram profilu napisao da je Alijeva obavestio o "pritiscima kojima je izložena Srbija", ne navodeći na koje konkretno pritiske misli.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je 16. aprila telefonom sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim i zamolio ga "za prijateljsku i bratsku podršku naroda Azerbejdžana".

Vučić je na svom Instagram profilu napisao da je Alijeva obavestio o "pritiscima kojima je izložena Srbija", ne navodeći na koje konkretno pritiske misli.

"Istovremeno, ukazao sam na izuzetan nivo saradnje između Beograda i Bakua, uputivši poziv Alijevu da poseti Srbiju. Izrazio sam uverenje da će naši odnosi nastaviti uspon kakav su imali proteklih nekoliko godina", napisao je predsednik Vučić na svom Instagram nalogu.

Azerbejdžan ne priznaje nezavisnost Kosova, proglašenu 2008. godine.

Vučić i Alijev sreli su se u novembru 2022. godine u Beogradu i potpisali Memorandum o osnivanju Saveta za strateško partnerstvo, a zatim i u decembru iste godine u Bakuu.

Predsednik Vučić je tada rekao da dve zemlje osim energetike imaju i brojne druge oblasti u kojima mogu da unaprede saradnju, poput vojne industrije, transfera tehnologije i zajedničke proizvodnje za treća tržišta.

Nacionalne energetske kompanije Srbije i Azerbejdžana, Srbijagas i Sokar, potpisale su 15. novembra 2023. ugovor o isporukama prirodnog gasa od 2024. godine.

"Osigurano je snabdevanje gasom iz Azerbejdžana u količini do 400 miliona kubnih metara godišnje do 2026. Nakon toga dobavljaće se i milijardu kubnih metara", rekla je tada ministarka energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović.

To je najkonkretniji korak u smanjenu zavisnosti od ruskog gasa, na kojeg se Srbija u potpunosti oslanjala više od četvrt veka.

Izvor:Slobodna Evropa

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.