Američki zvaničnici tvrde da je pola iranskih balističkih raketa imalo tehničke probleme

Američki zvaničnici tvrde da je pola iranskih balističkih raketa imalo tehničke probleme

Najmanje polovina balističkih projektila u iranskom napadu na Izrael tokom vikenda nije se lansirala, nije uspjela u letu ili se srušila prije nego što je stigla na odredište, potvrdila su dva američka zvaničnika za ABC.

Drugi američki zvaničnik rekao je za Wall Street Journal da je Teheran pripremio između 115 i 135 balističkih projektila za napad, ali da je otprilike 50 posto lansirano.
Što se tiče iranskih projektila, najmanje devet je probilo izraelski sistem protivvazdušne odbrane i napore saveznika u presretanju. Kao rezultat toga, dvije vazdušne baze u Izraelu su bile pogođene, ali nije pričinjena značajna šteta, rekao je jedan od visokih američkih zvaničnika za ABC.

Prema američkom izvještaju, pet balističkih projektila pogodilo je zračnu bazu Nevatim i oštetilo transportni avion C-130, neiskorištenu pistu i prazna skladišta. Dok su ostale četiri balističke rakete pogodile drugu bazu u Negevu, nije bilo izvještaja o značajnijoj šteti.

U međuvremenu, američki predsjednik Joe Biden razgovarao je o iranskom napadu na Izrael i zakonodavstvu za dodatni paket pomoći koji je zaustavljen tokom razgovora s liderom većine u Senatu Chuckom Schumerom, liderom manjine u Senatu Mitchom McConnellom, predsjedavajućim Predstavničkog doma Mikeom Johnsonom i liderom manjine u Zastupničkom domu Hakeemom Jeffom.

Tokom napada, SAD su presrele preko 80 jednosmjernih bespilotnih letjelica za napad i najmanje šest balističkih projektila namijenjenih da pogode Izrael iz Irana i područja Jemena pod kontrolom Huta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.