Novi udar u Izraelu, protivzračna odbrana uništila dron za koji se vjeruje da je došao iz Jemena

SNIMLJENO JE PRESRETANJE

Novi udar u Izraelu, protivzračna odbrana uništila dron za koji se vjeruje da je došao iz Jemena

Mještani Eilata u Izraelu su prvi izvijestili o lansiranju presretača "Željezne kupole" iznad ove oblasti u nedjelju navečer. Kasnije je Izraelska zračna odbrana (IDF) potvrdila da su uništili "sumnjivu zračnu metu", za koju se vjeruje da je bespilotna letjelica lansirana iz Jemena.

Mještani u najjužnijem izraelskom gradu Eilatu su na društvenim mrežama objavili videosnimak za koji navode da je projektil presretač izraelske protivzračne odbrane "Željezna kupola" (Iron Dome).

Sirene se nisu oglasile u gradu, ali je IDF naknadno sve potvrdio.

Oni navode da je cilj ušao u zračni prostor Izraela iz pravca Crvenog mora, a da ga je vojska uspješno pratila sve dok nije oboren. S obzirom na lokaciju odakle pristiže dron, vjeruje se da su ga lansirali Huti.

IDF je zatim objavio svoj videosnimak na kojem se vidi presretanje drona iznad oblasti Eilata.

Tokom prethodne noći, Iran je pokrenuo veliki napad na Izrael, u kojem je ispaljeno blizu 300 raketa i dronova. Koordinisano s njima, djelovali su jemenski Huti i Hezbolah iz Libana.

Navodi se kako je 99 posto projektila presretnuto i oboreno, ali da ima određenih pogodaka, kao što je jedna zračna baza. Ona nije uništena i u funkciji je, no zdravstvene institucije javljaju da je povrijeđena 10-godišnja djevojčica i da je u teškom stanju.

Izvor:Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.