Zelenski zatražio globalni odgovor na

Zelenski zatražio globalni odgovor na "teror Irana i Rusije"

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražio je danas "odlučan i ujedinjen" globalni odgovor na "teror Irana i Rusije", osuđujući napad Teherana na Izrael tokom prethodne noći.

"Ukrajina osuđuje napad Irana na Izrael korišćenjem bespilotnih letjelica i projektila Šahed", napisao je Zelenski na platformi Iks (X) pozivajući da se učini sve da se izbjegne zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku.

"U Ukrajini veoma dobro znamo kakav je užas sličnih napada Rusije, koja koristi iste dronove Šahed i ruske rakete, istu taktiku velikih vazdušnih napada", dodao je Zelenski, aludirajući na rusku upotrebu bespilotnih letjelica iranske proizvodnje.

Ukrajinski predsjednik je rekao da akcije Irana prijete čitavom regionu i svijetu, kao što akcije Rusije prijete širem sukobu, "a očigledna saradnja između dva režima u širenju terora mora se riješiti odlučnim i ujedinjenim odgovorom svijeta".

"Od suštinske je važnosti da američki Kongres donese neophodne odluke za jačanje saveznika u ovom kritičnom trenutku", rekao je Zelenski.

Ukrajina traži od svojih saveznika veću vojnu pomoć kako bi se suprotstavila ruskoj invaziji, koja je počela prije više od dvije godine.

Međutim, političke podjele u Vašingtonu blokirale su taj proces i pomoć vrijedna 60 milijardi dolara ostala je blokirana u američkom Kongresu, na veliko nezadovoljstvo Kijeva.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.