Protest u Beogradu protiv iskopavanja litijuma

Protest u Beogradu protiv iskopavanja litijuma

U Beogradu se 13. aprila održava protest protiv iskopavanja litijuma.

Građani su se okupili u centru grada, ispred Radio-televizije Srbije, na poziv nevladine organizacije “Kreni-promeni”.

“Litijum se neće kopati”, poruka je direktora kampanje “Kreni promeni” Save Manojlovića na društvenoj mreži X.

Organizatori protesta optužuju Radio-televiziju Srbije da je objavljivala afirmativne objave o iskopavanju rude litijum i multinacionalnoj kompaniji “Rio Tinto” koja je planirala da izgradi rudnik na zapadu Srbije.

Ova kompanija je tokom 2004. otkrila u Srbiji rudu “jadarit” – kombinaciju litijuma i bora, čije su procijenjene rezerve preko 158 miliona tona rude.

RTS do objave vijesti nije odgovorio na upit RSE za komentar povodom navoda organizacije “Kreni promeni”.

Litijum, vrijedan metal na svjetskom tržištu, koristi se za proizvodnju baterija, prije svega, za mobilne telefone, kompjutere, električne automobile.

Protivljenje iskopavanju litijuma u Srbiji dovelo je do masovnih protesta i blokada puteva krajem 2021. i početkom 2022. godine.

Povod za proteste je bila namjera “Rio Tinta” da otvori rudnik litijuma u području reke Jadar, vrijedan 2,4 milijarde dolara.

Odgovarajući na navode demonstranata da bi vađenje litijuma zagadilo rječni sliv, zemljište i ostavilo nesagledive negativne posljedice po životnu sredinu, ta kompanija je poručivala da ekološke propise poštuje.

Pod pritiskom javnosti, Vlada Srbije je početkom 2022. stopirala projekat.

Međutim, početkom 2024. stigle su poruke da kompanija “Rio Tinto” ipak nije otišla iz Srbije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.