Erdogan nudi Zelenskom i Putinu novi prijedlog mirovnog sporazuma: Sadrži sedam ključnih tačaka

Erdogan nudi Zelenskom i Putinu novi prijedlog mirovnog sporazuma: Sadrži sedam ključnih tačaka

Ruski medij Nova Gazeta, koji od početka rata u Ukrajini djeluje u inostranstvu, objavio je informacije o novom mirovnom planu koji bi turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan mogao ponuditi Kijevu i Moskvi.

Prema informacijama ruskog lista, postoji novi nacrt mirovnog sporazuma koji bi trebao zamrznuti sukob između Rusije i Ukrajine.

“Izvor tvrdi da sve tri strane, Turska, Rusija i Ukrajina, trenutno imaju tekst sporazuma. Nacrt je zasnovan na dokumentima s prvih pregovora u Istanbulu, a u novi tekst su uvrštene i neke stvari iz dokumenata tokom pregovora u maju 2022. godine”, navodi se.

Prema izvoru, nacrt sporazuma predviđa:

Uzajamno opredjeljenje SAD-a i Rusije da ne koriste nukelarno oružje ni pod kojim okolnostima, kao i obnavljanje Ugovora o ograničenju strateškog naoružanja (START-3)

Zabrana miješanja u unutrašnje stvari druge zemlje na bilo koji način koji bi mogao destabilizirati njenu vlast
Zamrzavanje rata duž postojeće linije fronta

Garancija vanblokovskog statusa Ukrajine do 2040. godine

Obaveza održavanja referenduma 2040. godine – nacionalni referndum o vanjskoj politici zemlje kao i referendumi pod međunarodnom kontrolom na svim ukrajinskim teritorijama pripojenim Rusiji

Razmjena zatvorenika po formuli “svi za sve”

Rusija se ne protivi pridruživanju Ukrajine Evropskoj uniji

Kako se navodi, turski zvaničnici očekuju da se Kijev i Moskva u narednom periodu očituju o ovom prijedlogu.

Ono što treba naglasiti jeste da ovo nije prvi ovakav prijedlog mirovnog sporazuma, a Kijev i Moskva do sada nisu mogli pronaći zajednički jezik kada je riječ o okončanju sukoba.

Dok su sa jedne strane u Kijevu promovirali “ukrajinsku formulu mira”, iz Moskve su tvrdili kako je prijedlog Kine najkonkretniji kada je riječ o rješavanju sukoba.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.