Martinović i Miler: Vidljiv napredak Vlade i Ministarstva na putu ka EU
Miler i Martinović (Foto: MERT)

Martinović i Miler: Vidljiv napredak Vlade i Ministarstva na putu ka EU

Rezultati Vlade i Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera na evropskom putu su vidljivi više nego ikad i postoji velika mogućnost za ubrzanje pristupnih pregovora, poručeno je sa sastanka ministra turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimira Martinovića i šefa jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Direktoratu za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Majkla Milera.

Sastanak je odžan u Briselu u okviru zvanične posjete ministra Martinovića.

Martinović je na samom početku, prezentujući postignuto, kroz usvajanje seta zakona istakao snažnu posvećenost pregovaračkom procesu i spremnost za intenziviranje aktivnosti na realizaciji obaveza iz Akcionog plana za završna mjerila Životna sredina i klimatske promjene – Poglavlje 27.

Takođe je apostrofirao očekivanja od nove pregovaračke strukture na čelu sa novoimenovanim šefom Radne grupe pregovaračkog Poglavlja 27 i članom pregovaračkog tima Klaster 4 – Zelena agenda i odživa povezanost, Nenadom Vitomirovićem.

„Uzimajući u obzir kompleksnost Poglavlja 27, čije zatvaranje se očekuje na samom kraju pregovaračkog procesa, mjere rane integracije bi bile više nego značajne u cilju jačanja administrativnih kapaciteta i obezbjeđivanja visokog stepena spremnosti za članstvo danom pristupanja“, dodao je Martinović.

Ministar je zahvalio na kontinuiranoj podršci EU i naglasio čvrstu opredijeljenost Vlade na Evropskom kursu. Sagovornici su se saglasili da je ovo jedna od rijetkih šansi kada Crna Gora ima priliku da ubrza zatvaranje ključnih poglavlja i uđe u EU.

Šef D2 Jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Direktoratu za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, Miler, istakao je potrebu da se zadži novo – postignuti  konsenzus političkog spektra u Crnoj Gori u vezi sa reformama EU.

„Proces pristupanja EU je zasnovan na učinku i suština se nije promijenila. Ispunjavanje privremenih mjerila u Poglavljima 23 i 24 je najveći prioritet. Vremenski rok za dobijanje IBAR-a (ocjene ispunjenosti privremenih mjerila) je ambiciozan i zahtjeva snažno političko vođstvo i snažnu uključenost mnogih institucija“ , kazao je Miler.

Posebno kod Poglavlja 27 Miler ističe da EU želi da uloži sve napore kako bi pomogla Crnoj Gori u ostvarivanju napretka kod ispunjavanja završnih mjerila u pregovaračkom Poglavlju 27.

Čestitajući na postignutim rezultatima i usvojenom Zakonu o upravljanju otpadom i usvojenoj Nacionalnoj strategiji upravljanja hemikalijama, Miler je istakao da fokus sada treba da bude na njihovoj efektivnoj implementaciji.

“Naša posvećenost i odlučnost su jače nego ikada i Evropska komisija je spremna da blisko sarađuje sa Crnom Gorom na njenom evropskom putu, kroz pružanje adekvatne pomoći i podrške. Plan rasta za Zapadni Balkan i njegova reformska agenda otvaraju mogućnost za velike potencijalne investicije u razvoju infrastrukture ove zemlje. Međutim, Crnoj Gori su neophodne suštinske reforme i usvajanje Nacionalnog energetskog i klimatskog plana je prioritet u tom kontekstu“, kazao je on.

Sagovornici su se saglasili oko složenosti Poglavlja 27 i njegove zahtjevnosti, u finansijskom smislu i u smislu administrativnih kapaciteta, posebno u oblasti upravljanja otpadom, zaštiti prirodne sredine i klimatskih promjena, uzimajući u obzir proces implementacije i obaveze koje zahtijevaju uključenost i naporan rad brojnih resora, prenosi RTCG.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.