Srbija prodala Izraelu više oružja, vrednog 14 miliona evra

Srbija prodala Izraelu više oružja, vrednog 14 miliona evra

Srbija je u martu izvezla više oružja u Izrael, pokazuju podaci, nakon najmanje dvije velike prodaje oružja toj zemlji od napada Hamasa u oktobru 2023. godine.

Glavni srpski državni trgovac oružjem, Jugoimport-SDPR, u martu je izvezao oružje u Izrael u vrednosti od 14 miliona evra, pokazuju carinski podaci Checkpoint-a, portala koji prikuplja podatke o trgovini srpske države u vezi sa privrednim subjektima.

BIRN je ranije otkrio da je Srbija poslala najmanje dvije velike pošiljke oružja ili municije u Izrael od napada na Hamas u oktobru 2023. godine, uprkos velom tajne koji pokriva poslove.

Prethodno je Jugoimport-SDPR izvezao u Izrael robe u vrednosti od 540.120 evra u oktobru 2023. godine i 510.000 evra u februaru 2024. godine.

Podaci ne pokazuju da li je u ovom periodu srpska država izdavala nove izvozne dozvole za izvoz u Izrael.

BIRN je tražio detaljnije informacije o izvozu u Izrael, ali je Ministarstvo trgovine u martu odbilo zahtjev BIRN-ovog Zakona o slobodi informacija o izvozu oružja u Izrael od oktobra 2023. do 26. februara 2024. godine, nazvavši podatke “strogo povjerljivim”.

Srbija nije imala veći izvoz oružja u Izrael pre oktobra 2023.

Nedavno je državna fabrika municije Prvi Partizan iz Užica, u zapadnoj Srbiji, u martu i aprilu 2023. izvezla u Izrael robe u vrednosti od oko 780.000 evra.

Vijeće za ljudska prava UN-a podržalo je 5. aprila poziv „da se obustavi prodaja, transfer i preusmjeravanje oružja, municije i druge vojne opreme u Izrael... kako bi se spriječila daljnja kršenja međunarodnog humanitarnog prava i kršenja i zloupotrebe ljudskih prava“.

Eksperti UN-a su 23. februara upozorili da bi svaki transfer oružja ili municije u Izrael koji bi se koristio u Gazi vjerovatno predstavljao kršenje međunarodnog humanitarnog prava i da se mora odmah prekinuti.

Srbija i Izrael su bliski saveznici. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i izraelski premijer Benjamin Netanjahu razgovarali su 26. februara telefonom o daljem zatvaranju veza.

„Dobar razgovor sa izraelskim premijerom Netanjahuom o daljem unapređenju bilateralnih odnosa“, napisao je Vučić na Instagramu. On je rekao da su tokom rasprave obrađena sva bitna pitanja. Netanjahu je sa svoje strane hvalio srpskog lidera kao „pravog prijatelja Izraela“.

Hamasovi borci pokrenuli su iznenadni napad na Izrael 7. oktobra, ubivši preko hiljadu ljudi, Izrael je potom pokrenuo potpuni napad na Gazu, ubivši 31.045 civila, od kojih su većina djeca i žene, prema Hamasovom ministarstvu Zdravlje. Međunarodni sud pravde je 26. januara pristao da razmotri slučaj Južnoafričke Republike da je Izrael počinio genocid u Gazi. Izrael je do sada odbacio prekid vatre, negirajući i optužbe za genocid.

Izvor:Balkaninsight.com

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.