Ellena grupa kupila trećinu akcija Vektra Boke za 350.000 eura

Ellena grupa kupila trećinu akcija Vektra Boke za 350.000 eura

Kompanija Ellena group, vlasništvo Danila Matijaševića iz Herceg Novog, kupila je na berzi 33,3 odsto akcijskog kapitala kompanije Dragana Brkovića Vektre Boke za 350.000 eura. Akcije je prodala Vektra Boka, kojoj je sada ostalo 59 odsto kapitala u toj kompaniji.

Prodaju ovog paketa po 0,04 eura po akciji oglasila je Vektra Boka.Trgovati se moglo od 2. aprila do juče, a završena je preko „Bull and Bear“ brokera. Među deset najvećih akcionara Vektra Boke kod Centralnog klirinškog depozitarnopg društva se već vodi Ellena group, što znači da je transakcija završena prvog dana trgovine.

Da je Ellena grupa sprovela ovu transakciju na berzi za portal RTHN je potvrdio Matijašević, navodeći da je paket akcija stavljen na licitaciju zbog neizmirenih obaveza Vektre Investments, druge Brkovićeve kompanije. Tako je, kako je naveo, njegova kompanija vlasnik trećine Vektra Boke, dok ostatak akcijskog kapitala predstavlja stečajnu masu Vektre Montenegro, kojom raspolaže stečajni upravnik Radojica Grba.

Pred Privrednim sudom se skoro tri godine vodi postupak oko ponovnog stečaja Vektra Boke, koji traži Poreska uprava, tvrdeći da Vektra Boka ne poštuje plan reorganizacije. Zato je Matijašević tražio hitno sazivanje Skupštine akcionara na kojoj će se, između ostalog, razmotriti obaveze Vektre kao i okolnosti postupka koji se vodi pred sudom, ali i imenovati i novi odbor direktora. U postojećem sjede Brković, njegov sin Bojan i Milić Popović, koji su prije dvije godine dva mjeseca proveli u pritvoru zbog sumnje da su zloupotrijebili ovlašćenje u privredi i prali novac. Specijalno državno tužilaštvo (SDT) je početkom ove godine podiglo optužnicu zbog sumnje da su protivpravno raspolagali sa pet miliona eura.

Matijašević je od stečajnog sudije i privremenog stečajnog upravnika tražio hitnu reakciju, imajući u vidu da je ročište za ispitivanje stečajnih razloga za 20 dana. Inicirao je, kako piše RTHN, i sastanak sa premijerom, ministrom finansija, direktorom Poreske uprave, a podršku mu je, kako kaže, ponudila i Opština Herceg Novi. Kazao je da od sastanka u Vladi zavise dalje koraci odnosno kako da izbjegnu stečaj u Vektra Boki.

Radnici, prema riječima jednog od njih, Vojina Miljanića pozdravljaju ovu inicijativu.

– Drago nam je što se krenulo sa mrtve tačke. Za 29. april zakazano je ročište da li da se uvede stečaj ili ne. Do tog roka treba da se uplati 1,1 milion eura Poreskoj upravi, kako ne bi došlo do uvođenja stečaja. Smatramo da je napravljen prvi korak, podržavamo taj korak i meni je lično drago što je neko iz grada pokrenuo tu akciju. Nadam se da će doći do izmirenja svih obaveza prema radnicima i to je jedino što mi želimo - kazao je Miljanić.

Ellena group , inače, ima jednog zaposlenog i lani je prijavila 86.500 eura ukupnog Prihoda i 65.300 eura rashoda, te 20.000 eura profita. Kompanija nema zaduženja, osnovana je 2002. godine, a registrovana je za hotele i sličan smještaj.

 

Izvor: Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.