Iz škola izbacuju predmet Osnovi pravoslavne kulture

Iz škola izbacuju predmet Osnovi pravoslavne kulture

Predmet Osnovi pravoslavne kulture se više neće izučavati u ruskim školama, predviđa Ministarstvo prosvjete Ruske Federacije svojom naredbom № 110 od 19. februara 2024. godine.

Osnovi pravoslavne kulture je u nastavi ruskih škola od 5. do 9. razreda. 

Predmet je bio izborni u sklopu oblasti Osnovi religioznih kultura i sekularne etike (Osnovi duhovno-moralne kulture naroda Rusije). Pored pravoslavlja, učenici su mogli da izučavaju i islam, budističku, jevrejsku kulturu ili sekularnu etiku. 

Eksperimentalno je predmet uveden 2010. u nekim regionima, a od 2012. postao je obavezan za sve ruske škole. Najveći broj učenika (odnosno njihovih roditelja) izabrao je predmet Sekularna etika, tradicionalno preko 40%, a svega oko 30% učenika se opredjelilo za pravoslavlje.

Umjesto Osnova pravoslavne kulture, neke će teme biti uključene u predmet Istorija našeg kraja (zavičaja). Planira se izrada „jedinstvenih udžbenika istorije za korišćenje u svim obrazovnim organizacijama koje sprovode programe za osnovno opšte obrazovanje”, stoji u obrazloženju ruskoga ministarstva prosvjete. 

Kako prenosi „Независимая газета”, očekuje se da će promjene stupiti na snagu 1. septembra 2025. 

Nezadovoljna ovakvim razvojem, Moskovska patrijaršija odlučila je da stvori komisiju koja će ispitati „jednostranu odluku” Ministarstva prosvjete u pokušaju „da pomiri stavove“. Patrijarh Kiril Gundjajev je najavio da će se obratiti Vladimiru Putinu sa zahtjevom da spriječi sprovođenje odluke Ministarstva prosvjete. 

Prvi školski udžbenik „Основы православной культуры” napisao je 2010. tadašnji profesor Moskovske duhovne akademije đakon Andrej Kurajev, vodeći ruski teolog. Kurajev je prošle godine, zbog kritikovanja gej-lobija u Moskovskoj patrijaršiji kao i ruske agresije na Ukrajinu, raščinjen konačnom odlukom patrijarha Gundjajeva. 

ВЦИОМ, Sveruski centar za proučavanje javnoga mnjenja, nedavno je predstavio rezultate istraživanja o trendu pada religioznosti Rusa.

Izvor: Antena M

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.