Tramp: Pitanje zabrane abortusa treba odrediti zakonima saveznih država SAD

Tramp: Pitanje zabrane abortusa treba odrediti zakonima saveznih država SAD

Bivši predsjednik SAD i najvjerovatnije republikanski predsjednički kandidat Donald Tramp izjavio je danas da i dalje smatra da pitanje zabrane abortusa treba odrediti zakonima saveznih država SAD, a ne donošenjem nacionalne zabrane abortusa.

Tramp je, u video objavi na svojoj platformi Truth Social, naveo da podržava abortus u slučaju silovanja, incesta i da bi se zaštitio život majke.
Tramp je takođe ponovio da podržava dostupnost vantjelesne oplodnje, piše Reuters uz ocjenu da je od pokretanja svoje kampanje krajem 2022. godine, Tramp uglavnom izbjegavao temu abortusa.
Ankete pokazuju da većina Amerikanaca smatra da odluku o abortusu treba da donose žene i doktori, a ne vlasti.
Vrhovni sud SAD donio je u junu 2022. godine odluku kojom se ženama oduzima pravo na abortus.

Američka javnost smatra da je ta odluka pripremana još za vrijeme Trampovog mandata kada je on imenovao trojicu sudija.

Šest od devet sudija Vrhovnog suda SAD imenovali su republikanski predsjednici, a ostalu trojicu demokratski.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.